Център за професионално обучение (ЦПО)

Стани професионалист с МЕТРО Академия! Ела на
професионално обучение за придобиване на квалификация по професия или по
част от професията.

ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ (ЦПО)

Център за професионално обучение  (ЦПО) към МЕТРО Кеш Енд Кери България ЕООД

е лицензиран от  Национална Агенция за Професионално  Образование и Обучение (НАПОО) към Министерския съвет  с  Лицензия  № 201212989  от 13.08.2013 г. Лицензираните професионални обучения с придобиване на степен за професионална квалификация към ЦПО-то се провеждат в напълно оборудванта база на МЕТРО Академия, която се простира на 840 кв.м. Академията разполага с една от най-модерните професионални кухни, ресторант, зона за бариста обучения и 3 учебни/ конферентини зали.

Нашата цел

Със създаването на Академията в началото на 2012г., МЕТРО цели близкият контакт и постоянна подкрепа за ХоРеКа бизнеса в България, на който МЕТРО е основен доставчик и партньор. Водени от тази идея и осъзнавайки основния проблем в ХоРеКа сектора - липсата на добре обучени и квалифицирани кадри, ние превърнахме разрешаването на този проблем в наша мисия. За да осъществим тази мисия, непрекъснато изучаваме, изследваме добрите световни практики и ги адаптираме към нуждите и спецификите на българската икономика и туристически пазар.

Нашата мисия

В помощ на своите клиенти МЕТРО Академията предлага висококачесвени обучения за придобиване на квалификация по професия или по част от професията в сферата на туризма и услугите, както и професионални курсове с разнообразна тематика и степен на трудност, водени от доказали се професионалисти от страната и чужбина. Обученията целят всеобхватност и поставяне на минимален праг на познанията и уменията на персонала в хотелите и ресторантите, като по този начин искаме осигурим на гостите на тези заведения високото качество на обслужване, което заслужават.

Нашите обучения

Обученията, които се провеждат са с различна продължителност и форма – дневна, дистаниционна и смесена. Обученията се водят от професионалисти в своята област, с дългогодишен опит като консултанти и инструктори на водещи хотели и ресторанти в страната. По време на курсовете изключително се набляга на практическата подготовка, като курсистите имат реалната възможност да се потопят в атмосферата на работната обстановка още по време на самото обучение. В края на всеки курс се провеждат два изпита – изпит по теория и изпит по практика. След успешно положени изпити, курсистите получават Сертификат или Удостоверение по част от професия за завършен квалификационен курс по съответната професия. 

Реализация

След успешно завършване на обучението, курсистите са подготвени за всеки тип обслужване в търговска зала и кухня. МЕТРО се старае да подпомогне намирането на работа в хотели и ресторанти, с които си партнира. Завършеното професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация се удостоверява със Свидетелство за професионална квалификация, номенклатурен номер 3-54, на Министерството на образованието, младежта и науката. Завършеното професионално обучение по част от професията се удостоверява с Удостоверение за професионална квалификация, номенклатурен номер 3-37, на Министерството на образованието, младежта и науката.

Лицензии

Професионалните направления, за които ЦПО към МЕТРО Кеш енд Кери България има издаден лиценз от НАПОО за провеждане на обучения са следните: Готвач, Сервитьор-барман, Хотелиер, Ресторантьор, Продавач-консултант, Търговски представител, Офис-мениджър, Касиер. 

Основи на готварството

Квалификационен курс за част от професията „Готвач“
Професионално направление: Код 811 „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“
Професия: Код 811070 „Готвач“
Специалност: Код 8110701 „ Производство на кулинарни изделия и напитки “

Информация за курса

Форма на обучение: дневна, присъствена
Хорариум: 40 учебни часа
Документ: Успешно завършилите курса участници получават Удостоверение за професионално обучение по част от професия, одобрено от НАПОО.

Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:

  • да имат навършени 16 години;
  • минимално входящо ниво – завършен 10-и клас / средно образование;
  • медицинско свидетелство, че професията не им е противопоказна.

Необходими документи за записване:

  • Копие на лична карта;
  • Документ за завършено образование;
  • Медицински документ, удостоверяващ здравословно състояние на кандидата и че професията не му е противопоказна (Карта за предварителен медицински преглед);
  • 1 бр. снимка за лични документи;
  • Документ за платена такса.

Знания, умения и компетентности:
Курсът е разделен на теоретична част и практическа подготовка, като основнa част от обучението са часовете по практика. Курсистите ще се запознаят и усвоят класически и модерни техники на готварството, ще придобият специфични умения за приготвянето на кулинарни изделия и ще се запознаят с основното оборудване и инвентар в професионалната кухня.
Учебни предмети по тема „Основи на готварството“:
1. Здравословни и безопасни условия на труд
2. Организация на работния процес
3. Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг
4. Предварителна обработка на хранителни продукти и подготовка на полуфабрикати
5. Приготвяне на предястия, супи и сосове
6. Приготвяне на основни ястия, аламинути и гарнитури
7. Приготвяне на десерти и напитки
8. Приготвяне на ястия от чуждестранни кухни
9. Аранжиране на храна и маса

При възникнали въпроси, моля, свържи се с нас на тел.: 02 9762 498 или е-mail: METRO Academy

Основи на печивата и сладкарските изделия

Квалификационен курс за част от професията „Готвач“
Професионално направление: Код 811 „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“
Професия: Код 811070 „Готвач“
Специалност: Код 8110701 „ Производство на кулинарни изделия и напитки “

Информация за курса

Форма на обучение: дневна, присъствена
Хорариум: 40 учебни часа
Документ: Успешно завършилите курса участници получават Удостоверение за професионално обучение по част от професия, одобрено от НАПОО.

Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:

  • да имат навършени 16 години;
  • минимално входящо ниво – завършен 10-и клас / средно образование;
  • медицинско свидетелство, че професията не им е противопоказна.

Необходими документи за записване:

  • Копие на лична карта;
  • Документ за завършено образование;
  • Медицински документ, удостоверяващ здравословно състояние на кандидата и че професията не му е противопоказна (Карта за предварителен медицински преглед);
  • 1 бр. снимка за лични документи;
  • Документ за платена такса.

Знания, умения и компетентности:
Курсът е разделен на теоретична част и практическа подготовка, като основнa част от обучението са часовете по практика. Курсистите ще се запознаят и усвоят класически и модерни техники на готварството, ще придобият специфични умения за приготвянето на кулинарни изделия и ще се запознаят с основното оборудване и инвентар в професионалната кухня.
Учебни предмети по тема „Основи на печивата и сладкарските изделия“:
1. Здравословни и безопасни условия на труд
2. Организация на работния процес и хигиена на работното място
3. Сладкарско гастро оборудване и инвентар
4. Качествена характеристика, съхранение и подготовка на суровини, материали, полуфабрикати и готова продукция
5. Основи и технологии на хлебопроизводството и печивата - основни видове теста за хляб техники на земсване, ферментационни процеси и последваща термична обработка
6. Основи на сладкарството – видове следкарски теста, техники на замесване, оформяне и специфика на термичната обработка. Видове блатове и платки
6. Работа със захар и шоколад - изработка на различни видове кремове, сиропи, глазури и гарнировки
7. Сухи и сочни следкраски изделия. Оформяне на готовото изделие и изработка на художествена украса
8. Модерни ресторантски десерти

При възникнали въпроси, моля, свържи се с нас на тел.: 02 9762 498 или е-mail: METRO Academy

Основи на професия сервитьор-барман

Квалификационен курс за част от професията „Сервитьор-барман“
Професионално направление: Код 811 „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“
Професия: Код 811080 „Сервитьор-барман“
Специалност: Код 8110801 „ Обслужване на заведения в общественото хранене “

Информация за курса

Форма на обучение: дневна, присъствена
Хорариум: 40 учебни часа
Документ: Успешно завършилите курса участници получават Удостоверение за професионално обучение по част от професия, одобрено от НАПОО.

Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:

  • да имат навършени 16 години;
  • минимално входящо ниво – завършен 10-и клас / средно образование;
  • медицинско свидетелство, че професията не им е противопоказна.

Необходими документи за записване:

  • Копие на лична карта;
  • Документ за завършено образование;
  • Медицински документ, удостоверяващ здравословно състояние на кандидата и че професията не му е противопоказна (Карта за предварителен медицински преглед);
  • 1 бр. снимка за лични документи;
  • Документ за платена такса.

Знания, умения и компетентности:
Курсът е разделен на теоретична част и практическа подготовка, като основнa част от обучението са часовете по практика, в които курсистите ще се запознаят и усвоят класически и модерни начини и техники за сервиране и бармаство.
Учебни предмети по тема „Основи на професия сервитьор-барман“:
1. Здравословни и безопасни условия на труд
2. Организация на работния процес
3. Консултиране и обслужване на гости
4. Посрещане, обслужване, изпращане на гостите и приключване на работния процес
5. Сервиране на кулинарни изделия
6. Сервиране на напитки
7. Подготовка на бара за работа, калкулация на бара и приключване на работния процес на бара
8. Приготвяне и сервиране на коктейли
9. Приготвяне и сервиране на алкалоидни напитки
10. Сомелиерство
11. Сервиране закуски и сладкарски изделия
12. Аранжиране на храна и маса

При възникнали въпроси, моля, свържи се с нас на тел.: 02 9762 498 или е-mail: METRO Academy