Бульон от хранителни отпадъци

Съвети за превръщане на остатъците от готвенето във вкусни заготовки.

Бульон от хранителни отпадъци

Един от най-големите замърсители на околната среда е производството на храна и изхвърлянето на неконсумираната. Ние в МЕТРО Академия се опитваме да подхождаме максимално отговорно като ежедневно правим усилия за промяна на вредните навици и споделяме опита си. Любимият ни начин за оползотворяване на остатъци в кухнята е като ги превръщаме в бульони, на които намираме приложение в голяма част от ястията, които приготвяме. Ето как да си приготвиш вкъщи:

Необходими продукти:

  • обелки и крайчета от моркови
  • обелки от 1-2 картофа
  • дръжки от магданоз или други подправки
  • остатъци/крайчета от лук, тиквички, пънчета от гъби, чушки, целина и др.
  • Сол на вкус
  • подправки по избор – черен пипер, чесън, глава лук, дафинов лист и др.
  • *животински кости (по желание) или кости, глави, опашки от риба, обелки от скариди (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Измий добре всички зеленчуци преди да ги обелиш и съхранявай обелките до няколко дни в хладилник докато събереш достатъчно, за да направиш бульон.
  2. Използвай между 1-2 литра вода или колкото добре да се поктият обелките.
  3. Вари на умерен огън поне 40 мин, или докато се образува бульон и леко се сгъсти.
  4. След като е готов, прецеди и може директно да го ползваш за ястие, да съхраняваш в хладилник до 3 дни (ако е с животински продукти) или до 5 дни (ако е само с растителни). Може след като се охлади да го разпределиш във форми за лед или малки кутии и да го съхраняваш във фризера до 2 месеца. След като са се оформили ледените кубчета, може да ги сложиш в плик за замразяване и да взимаш толкова колкото са ти необходими за всяко готвене.

Съвет: Може да сложиш люспи лук и семена от чушки, но в малки количества, защото нагарчат.

Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Свържи се с нас