Агнешки език в грейви сос
Рецепта за агнешки език в грейви сос от Супичка

Агнешкият език в грейви сос е истинско гурме удоволствие – нежен, ароматен и с наситен вкус, който стопля душата. Рецептата от Супичка съчетава класическия вкус на агнешкото с кадифен, плътен сос, който го превръща в празнично ястие. Подходящо както за специални поводи, така и когато просто искаш да се поглезиш с нещо различно.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
500г
агнешки език1бр.
морков1глава
лук3зърна
бахар3 бр.
дафинов лист4с. л.
краве масло1с. л.
брашномащерка
Начин на приготвяне
1
Измий езика добре, след което го свари, като го поставиш в студена вода заедно с почистените лук и моркови. Добави около 1 ч. л. сол, както и бахара и дафиновия лист. Може да го свариш и в уред за готвене под налягане за около 20 минути. Ако вариш в стандартна тенджера на котлона, то ще ти е нужен поне час. След като е сварен, го обели. Съхранявай езика в хладилник, ако го решиш да го свариш предварително.
2
Прецеди бульона, в който се е варил езика. За да приготвиш грейви соса, пюрирай моркова и лука заедно с около 1 ч. ч. бульон. В малка тенджера сгорещи 2 с. л. краве масло, след което добави брашното и разбъркай добре до получаване на каша. Малко по малко добави една 1 ч. ч. от бульона, а след това и пасираните зеленчуци. Бъркай до хомогенна каша, след което добави и 4-5 стръка мащерка. Ако желаеш сосът да е по-течен, добави още бульон.
3
В тиган с незалепващо покритие сгорещи 2 с. л. масло. Нарежи подготвените езици на филийки и ги запържи от двете страни за по 1-2 минути. Сервирай, като в чиния поставиш няколко парчета език, поляти с грейви соса, а за финал постави стрък-два прясна мащерка.