Тарт "Татен" с крем англез и ванилов сладолед
Рецепта за тарт “Татен“ с крем Англез

Традиционният френски ябълков сладкиш – бърз, лесен и неустоим
Необходими продукти
КоличествоПродукти
8бр.
ябълки от сорта Грени Смит500г
бутер тесто250г
захар30г
масло10мл
водаЗа крема:
200г
захар8-12
жълтъка1л
прясно масло2бр.
ванилияЗа сервиранe:
8топки
ванилов сладолед50г
топинг карамел за декорация5г
прясна ментаНачин на приготвяне
1
Разбий жълтъците със захарта до получаване на хомогенна смес. Към тях добави свареното прясно мляко(топло, но не горещо), в което е добавена ванилията.
2
Вари сместа на водна баня, като бърка непрекъснато и внимаваш температурата да не надвишава 80 °C. В противен случай сместа може да се пресече.
3
Остави крема да изстине напълно преди да го излееш върху тарта.
4
Почисти ябълките от семената, обели ги и ги нарежи на 5-6 парчета във формата на полумесеци.
5
В тиган или друг съд с незалепващо покритие, подходящ за печене във фурна, карамелизирай захарта с маслото, като прибавиш водата. Така приготвената смес остави да изстине, както е в съда.
6
Върху изстиналата карамелизирана смес подреди парченца ябълка под формата на ветрило.
7
Запечи в предварително загратя фурна на 200 °C за около 20 мин.
8
Извади от фурната и върху формата с изпечените ябълки разстели бутер тестото, което предварително си надупчил с вилица.
9
Печи на същата температура за още 20 мин.
10
Така получената торта извади от фурната и обрни върху подходящ съд.
11
Нарежи на парчета и сервирай топла, като гарнираш с крем англез, топка ванилов сладолед и топинг карамел.