Необходими продукти:
- 1 бр. прясна сьомга, готова за готвене
- 1 бр. остър нож за филетиране
- 1 бр. щипки/ пинсети за обезкостяване
Начин на приготвяне:
- Преди да филетираш, изплакни рибата и внимателно я подсуши.
- Изрежи главата зад хрилете под формата на буквата V.
- Постави ножа точно зад хрилете от едната страна и срежете под ъгъл до гръбнака.
- Следващата стъпка е да разрежеш сьомгата по протежение на гръбначния стълб, чак до опашката. За целта използвайте дълъг и гъвкав нож за филетиране.
- Винаги дръж острието на ножа леко под ъгъл на гръбнака. По този начин получаваш гладка половина.
- Отстрани така полученото горно филе.
- След това обърни рибата обратно и следвай горните стъпки за другата половина.
- За да провериш дали има останали костици във филето, мини с ножа по него в посока към опашката.
- С помощта на пинсети за обезкостяване или обикновени щипки, внимателно издърпай костите в посока към главата.
- Накрая премахни кожата от филето. Срежи под ъгъл в края на опашката и дръж отделения край, така че кожата да е опъната. Изрежи филето от кожата. Така получаваш готовите филета от сьомга, от които да приготвиш много вкусни ястия.
Съвет: Преди да започнеш филетирането, се увери, че рибата е прясна. Очите трябва да са бистри, а хрилете - бледо червени. Рибата трябва да е лъскава и само леко да мирише на море. След като се натисне леко с пръст, месото трябва да се връща обратно.