Техника за филетиране на сьомга

Следвай подробно описаните стъпки от нашите
готвачи, за да получиш перфектните филета от сьомга.

Бульон от хранителни отпадъци

Необходими продукти:

  • 1 бр. прясна сьомга, готова за готвене
  • 1 бр. остър нож за филетиране
  • 1 бр. щипки/ пинсети за обезкостяване

Начин на приготвяне:

  1. Преди да филетираш, изплакни рибата и внимателно я подсуши.
  2. Изрежи главата зад хрилете под формата на буквата V.
  3. Постави ножа точно зад хрилете от едната страна и срежете под ъгъл до гръбнака.
  4. Следващата стъпка е да разрежеш сьомгата по протежение на гръбначния стълб, чак до опашката. За целта използвайте дълъг и гъвкав нож за филетиране.
  5. Винаги дръж острието на ножа леко под ъгъл на гръбнака. По този начин получаваш гладка половина.
  6. Отстрани така полученото горно филе.
  7. След това обърни рибата обратно и следвай горните стъпки за другата половина.
  8. За да провериш дали има останали костици във филето, мини с ножа по него в посока към опашката.
  9. С помощта на пинсети за обезкостяване или обикновени щипки, внимателно издърпай костите в посока към главата.
  10. Накрая премахни кожата от филето. Срежи под ъгъл в края на опашката и дръж отделения край, така че кожата да е опъната. Изрежи филето от кожата. Така получаваш готовите филета от сьомга, от които да приготвиш много вкусни ястия.

Съвет: Преди да започнеш филетирането, се увери, че рибата е прясна. Очите трябва да са бистри, а хрилете - бледо червени. Рибата трябва да е лъскава и само леко да мирише на море. След като се натисне леко с пръст, месото трябва да се връща обратно.

Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Свържи се с нас