Агнешка дроб сарма
Рецепта за традиционна агнешка дроб сарма

Обикновено през пролетта, с появата на първите “зелении”, традиционно около Великден и Гергьовден се приготвя агнешка дроб сарма. Но с тази рецепта и продуктите в МЕТРО, можеш да си я приготвиш, когато поискаш.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
1кг
комплект за АГНЕШКА ДРОБ САРМА300г
ориз1глава
кромид лук2г
моркова1 връзка
пресен лук4стръка
пресен чесен5стръка
пресен джоджен½връзка
пресен магданоз5с.л.
слънчогледово олио1ч.л.
червен пипер100г
сол и черен пипер600мл
вода200мл
от бульона, в който са се варили дреболиитеЗа заливката:
3г
яйца200г
кисело мляко200мл
прясно мляко2с.л.
брашно⅓ч.л.
бакпулверсол и черен пипер
Начин на приготвяне
1
Измий и постави в тенджера с леко подсолена вода всичко от комлекта без булото и черния дроб. Нека се варят 2 часа.
2
Потопи черния дроб във вряла вода за 4-5 минути и го извади.
3
Запържи в 3 супени лъжици олио нарязания на кубчета лук и моркови, докато омекнат. Прибави измития ориз и запържи и него, като разбъркваш непрекъснато, докато оризът стане прозрачен. Накрая прибави нарязаните лук и чесън, разбъркай за 1 минута всичко, подправи с малко сол и черен пипер. Махни от огъня.
4
Нарежи на кубчета сварените дреболии и черния дроб. Запържи ги в 2 супени лъжици олио за 2-3 минути и прибави нарязаните подправки. Подправи със сол и черен пипер.
5
Подправи със сол и черен пипер и бульона от сварените дреболии.
6
Постави запържените ориз и агнешки дреболии в тава и ги разбъркай, за да се разпределят добре. Отгоре постели булото и постави тавата във фурната. Печи 35-40 минути на 180°C.
7
Извади тавата и изсипи заливката. Постави отново във фурната за 15-20 минути.