Шоколадово-тиквена торта с призраци

Рецепта за шоколадово-тиквена торта с призраци от Габриела Цулин

Шоколадово-тиквена торта с призраци

Комбинирай любимия шоколадов вкус с хелоуинския вкус на тиквата, за да сътвориш тази ужасяващо добра торта по рецепта на Габриела Цулин. А продуктите за нея ще намериш в МЕТРО. 

Време3 часа
ТрудностСредна
Брой порции6

Необходими продукти

КоличествоПродукти
100г
краве масло
За тиквените пандишпанови блатове:
1ч. л.
цейлонска канела
2бр.
яйца
130г
кафява захар Fine Life
220г
пюре от тиква
30мл
прясно мляко
195г
бяло брашно
10г
бакпулвер
За тиквения крем:
200г
пюре от тиква
90г
кафява захар Fine Life
1ч. л.
цейлонска канела
За шоколадовия крем:
400мл
сметана с 35% масленост
180г
черен шоколад
За духчетата:
40г
яйчен белтък
70г
кафява захар Fine Life

Начин на приготвяне

1
Загрей фурната до 180ºC с вентилатор. Намазни и набрашни четири незалепващи форми за торта с диаметър 15-16 см.
2
Пресей добре брашното и бакпулвера. В купа сложи маслото и кафявата захар. Разбий с миксер на висока скорост за около 5 минути, докато стане пухкава смес. Добави яйцата и продължи да разбиваш още 2-3 минути. В отделна купа смеси млякото, тиквеното пюре и цейлонската канела, а след това ги добави към сместа. Продължи да разбиваш до хомогенна смес. Накрая добави пресятото брашно с бакпулвера и разбъркай добре. Разпредели сместа в четирите форми и печи блатовете за 22-25 минути. Проверявай за готовност с дървено шишче или клечка за зъби дали са идеално изпечени и ги извади да се охладят върху метална решетка.
3
След това приготви меренг. Сложи белтъка в дълбока купа и разбий с миксер, докато удвои обема си. Започни да добавяш захарта лъжица по лъжица и продължи да разбиваш поне 6-7 минути. Ще разбереш, че меренгът е готов, когато вземеш малка част от него и я разтриеш между пръстите си. Ако не усещаш захарта, значи вече се е разтворила.
4
Постави меренга в сладкарски пош с гладък кръгъл накрайник около 8-10 мм и оформи духовете върху постелка или хартия за печене, поставена върху тава. Печи призраците за 75 минути при 50ºC на вентилатор, за да изсъхнат по-добре. Когато се отлепят лесно от хартията, значи са готови. Остави ги да изстинат в затворена и изключена фурна. Когато са достатъчно сухи, разтопи малко черен шоколад. Постави го в найлонов плик, изрежи малка дупчица и направи очи на призраците. Остави настрана, докато шоколадът изсъхне.
5
Продължи с крема от тиква. В дълбока касерола сложи тиквеното пюре, кафявата захар и цейлонската канела. Загрей, докато сместа заври леко. Остави да ври няколко минути, така че да се сгъсти малко. Дръпни от котлона и остави да изстине.
6
След това приготви шоколадовия крем. В купа сложи черния шоколад, нарязан на парчета, и го разтопи на водна баня. Дръпни го от котлона и остави да се охлади, но не напълно. Разбий сметаната с миксер до образуване на гъста пяна. След това добави охладения шоколад и разбий отново до хомогенизиране на сместа.
7
Изравни блатовете, като изрежеш повърхността им с назъбен нож. Сложи един блат в подходяща чиния или поднос и постави ринг около него. Намажи с малко тиквен крем, а върху него нанеси шоколадов крем. Постави втори блат, като го центрираш и изравниш идеално. По същия начин процедирай и с останалите три пандишпанови тиквени блатове.
8
Преди последният блат оформи ринг по ръба на тортата от шоколадов крем. Вътрешността напълни с тиквен крем, а отгоре постави последния блат. Измажи тортата отгоре и я сложи в хладилник да стегне. След около 12 часа я извади от хладилника, махни ринга за торта и измажи тортата отстрани с останалия шоколадов крем. Декорирай с призраците.

РЕЦЕПТА ОТ ГАБРИЕЛА ЦУЛИН

Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Габриела Цулин.
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Габриела Цулин.
Още рецепти от Габриела