Тарт с франджипан и поширани във вино круши
Рецепта от Таня Донева за тарт с франджипан и поширани във вино круши
Опитай това чудо на френската patisserie. С крем „франджипан“ и поширани във вино круши!
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За тестото:
200г
бяло брашно50г
царевично брашно 125г
студено масло1 бр. яйце + 1 бр. жълтък
3с. л.
пудра захар¼ ч. л.
бакпулверЗа пошираните круши:
6бр.
круши 3чаши
бяло вино 3чаши
червено вино 200 г
захар½ч. л.
сол кората на 1 портокал
1бр.
шушулка ванилия1пръчица
канелазвездовиден анасон
За франджипана:
200г
бадемово брашно65г
захар70г
масло, на стайна температура2бр.
яйца2с. л.
екстракт от ванилияНачин на приготвяне
1
Направи тестото за тарта, като смесиш двата вида брашно с пудрата захар, бакпулвера и солта. Прибави маслото и с пръсти намачкай до образуването на едри трохи. Прибави яйцето и жълтъка и разбъркай, докато всичко се смеси равномерно. След това омеси тестото за кратко върху работния плот, докато се събере заедно.
2
Набрашни леко работния плот и разточи тестото в кръг с дебелина 7-8 мм. С помощта на точилката, като го навиеш върху нея, пренеси тестото върху формата за тарт и го оформи добре. Изрежи стърчащите крайща и прибери готовата основа в хладилника.
3
Приготви пошираните круши, като ги обелиш и премахнеш сърцевината със семките и жилките отвътре. Изсипи в две отделни тенджери двата вида вино и прибави подправките, портокаловите кори, захарта и разполовените круши. Свари на среден огън, докато крушите омекнат и виното се редуцира до консистенция на захарен сироп. След като са готови и се охладят, нарежи крушите на филийки.
4
Направи франджипана за пълнеж на тарта, като смесиш заедно всички изброени продукти с помощта на шпатула.
5
Извади основата за тарта от хладилника и разпредели добре крема франджипан върху нея. Изпечи до златисто във фурна, предваритено загрята на 180°С, за около 30-35 минути. Готовия тарт намажи добре с редуцираната винена редукция и подреди крушите по повърхността.