Сладоледена торта
Вкусна рецепта за сладоледена торта от Габриела Цулин
Не съществуват много по-силни комбинации от тази между лятото и сладоледа. А когато към сладоледа добавим и торта, нещата си идват съвсем на мястото. Сладоледената торта на Габриела Цулин с кокос, кафе, ванилия, лешник и освежаващо плодово сорбе те кара веднага да дойдеш в МЕТРО и да си набавиш продуктите.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За блатовете:
90г
кокосова захар60г
краве масло100г
заквасена сметана 20% масленост140г
бяло брашно160мл
еспресо40г
натурално какао2
яйца5г
бакпулвер1/4 ч.л.
сода бикарбонат10мл
ванилияЗа сметановия крем:
500г
течна сметана 35-36% масленост120г
кокосова захар30г
натурално какаоЗа сладоледения слой:
сладолед лешник
сорбе манго
За декорация:
сладолед лешник
сорбе манго
Начин на приготвяне
1
Разбий яйцата със захарта на пяна.
2
След това пресей брашното и го добави на части заедно със содата, бакпулвера и какаото. Разбъркай добре.
3
Добави разтопеното краве масло, заквасената сметана, течната ванилия и еспресото. Отново разбъркай до образуване на хомогенна смес.
4
Изсипи сместа в тавичка с диаметър 18 см. Печи на средно ниво в загрята на 180°C фурна за 30 минути. Сместа трябва да остане леко влажна като за брауни.
5
Извади тавичката от фурната и остави блата да изстине, а след това го разрежи на половина.
6
Разбий течната сметана до твърди върхове заедно с кокосовата захар. Добави натуралното какао и разбъркай добре.
7
Сложи един блат в тавичка и около него постави ринг за торта. Добави няколко топки сладолед - сладолед лешник и сорбе манго върху първия блат, като ги редуваш. Покрий със сметанов крем.
8
Постави върху сметановия крем втория блат. След това прибери тортата във фризер, за да стегне за няколко часа.
9
Извади я от фризера и премахни металния ринг. Измажи тортата със сметанов крем. Шприцовай розички отгоре. Декорирай с топки сладолед.
10
Съхранявай тортата във фризер. Преди да сервираш, я извади от фризера за половин час, за да се отпусне. След това разрежи с остър нож, потопен в гореща вода.