Салата "Уолдорф"

Рецепта за американска салата „Уолдорф“

Рецепта за американска салата „Уолдорф“

Тази салата е създадена преди повече от 120 години в Ню Йорк, но и до днес е една от най-предпочитаните есенно-зимни салати

Време20 мин
ТрудностЛесна
Брой порции4

Необходими продукти

КоличествоПродукти
2бр.
ябълки Бребърн
2бр.
ябълки Грени Смит
4листа
зелена салата
300г
обелена целина
150г
червени гроздови зърна
1бр.
лимон– сокът
50г
орехови ядки
50г
златни стафиди
200г
заквасена сметана
30мл
зехтин
5г
кафява захар
4г
подправки (сол и черен пипер)

Начин на приготвяне

1
Почисти ябълките от семената и  без да ги белиш ги нарежи на кубчета.
2
Целината нарежи на жулиени или настържи на ренде.
3
Смеси нарязаните продукти и ги залей с половината от лимоновия сок. Това не позволява на съставките да променят цвета си.
4
За дресинга смеси сметаната със солта, черния пипер, захарта, зехтина и остатъка от лимоновия сок.
5
Готовия дресинг добави към смесените ябълки и целина и разбъркай  добре.
6
Сервирай салата в подходящи чинии като сложиш най-отдолу лист зелена салата, и гарнирай всяка порция с гроздови зърна, стафиди и орехови ядки.