Салата "Уолдорф"
Рецепта за американска салата „Уолдорф“

Тази салата е създадена преди повече от 120 години в Ню Йорк, но и до днес е една от най-предпочитаните есенно-зимни салати
Необходими продукти
КоличествоПродукти
2бр.
ябълки Бребърн2бр.
ябълки Грени Смит4листа
зелена салата300г
обелена целина150г
червени гроздови зърна1бр.
лимон– сокът50г
орехови ядки50г
златни стафиди200г
заквасена сметана30мл
зехтин5г
кафява захар4г
подправки (сол и черен пипер)Начин на приготвяне
1
Почисти ябълките от семената и без да ги белиш ги нарежи на кубчета.
2
Целината нарежи на жулиени или настържи на ренде.
3
Смеси нарязаните продукти и ги залей с половината от лимоновия сок. Това не позволява на съставките да променят цвета си.
4
За дресинга смеси сметаната със солта, черния пипер, захарта, зехтина и остатъка от лимоновия сок.
5
Готовия дресинг добави към смесените ябълки и целина и разбъркай добре.
6
Сервирай салата в подходящи чинии като сложиш най-отдолу лист зелена салата, и гарнирай всяка порция с гроздови зърна, стафиди и орехови ядки.