Рецепта за Бански чомлек
Едно от най-вкусните бански ястия, изключително подходящо за зимния сезон в съчетание с чаша вино

Рецептата е идеално допълнение към планинската зима – сняг навън, огън в камината и джоланче на масата.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
3 кг
телешки или свински джолан1кг
картофи300г
кромид лук300мл
червено вино1 глава
чесън2бр.
люти чушки200г
консервирани домати10г
червен пипер4бр.
дафинови листа15г
черен пипер5г
чубрица2с.л.
подправки (сол и черен пипер)Начин на приготвяне
1
Нарежи джолана, овкуси със сол и пипер и запечатай на силно загорещен тиган от всички страни.
2
Нарежи всички останали продукти и ги сложи в глинен гювеч с джолана.
3
Разбъркай добре и печи във фурна на 160°С за около 5 часа.