Рецепта за Бански чомлек

Едно от най-вкусните бански ястия, изключително подходящо за зимния сезон в съчетание с чаша вино

Рецепта за Бански чомлек

Рецептата е идеално допълнение към планинската зима – сняг навън, огън в камината и джоланче на масата.

Време6 ч
ТрудностСредна
Брой порции6

Необходими продукти

КоличествоПродукти
3 кг
телешки или свински джолан
1кг
картофи
300г
кромид лук
300мл
червено вино
1 глава
чесън
2бр.
люти чушки
200г
консервирани домати
10г
червен пипер
4бр.
дафинови листа
15г
черен пипер
5г
чубрица
2с.л.
подправки (сол и черен пипер)

Начин на приготвяне

1
Нарежи джолана, овкуси със сол и пипер и запечатай на силно загорещен тиган от всички страни.
2
Нарежи всички останали продукти и ги сложи в глинен гювеч с джолана.
3
Разбъркай добре и печи във фурна на 160°С за около 5 часа.