Сьомга с хрупкава коричка, гарнитура от зеленчуци на фурна и бобена салата

Рецепта за сьомга с хрупкава коричка от Елица Сърбева.

Рецепта за сьомга с хрупкава коричка от Елица Сърбева.

Рецептата на Елица Сърбева за сьомга с хрупкава коричка и разкошна гарнитура от зеленчуци на фурна и бобена салата мигновено ще те пренесе на брега на океана.

Време90 минути
ТрудностЛесна
Брой порции4

Необходими продукти

КоличествоПродукти
800-900г
филе от сьомга с кожа
200г
сурови бадеми
1голяма връзка
магданоз
няколколиста
салвия
1
лимон
1/2
портокал
1с.л.
сироп от агаве
6-7с.л.
маслиново масло
сол и черен пипер
За гарнитурата:
300г
зелен боб – замразен
12-15бр.
зелени аспержи
Стрък прясна мащерка
2-3
картофа
3-4
моркова
7-8бр.
лук шалот
1
лайм
Маслиново масло, сол, черен пипер

Начин на приготвяне

1
Включи фурната да загрява на 220°C и си приготви две тави, като покриеш дъната им с хартия за печене. Тъй като времето за готвене на рибата и зеленчуците е различно, приготви ги в два отделни съда.
2
Започни с приготвянето на рибата. В блендер изсипи бадемите, сложи връзката магданоз, листата салвия, маслиновото масло, сока от половин лимон, сиропа от агаве, малко сол и черен пипер. Смели всичко до паста с дребни парченца. Не забравяй да отделиш няколко стръкчета магданоз за декориране на чинията при сервиране. 
3
Сложи филето от сьомга в тавата с кожата надолу. Намажи равномерно отгоре с ядковата паста. Покрий тавата с алуминиево фолио и печи на 220°C за около 20 минути.
4
Докато рибата се пече, продължи с приготвянето на зеленчуците, като първо ги измиеш. Обели и нарежи картофите на парчета. Изсипи ги в тавата за печене. Сложи и морковите (цели). Обели шалота и го добави към останалите зеленчуци.
5
Залей зеленчуците с малко маслиново масло, поръси със сол и черен пипер. Прибави стръка прясна мащерка в тавата и печи до омекване.
6
Докато сьомгата и зеленчуците са във фурната, приготви бобената салата. Измий и нарежи аспержите. Сложи малка тенджера с вода на котлона да кипне. Свари боба, както е описано на опаковката, а около минута преди да го извадиш, прибави и аспержите във врящата вода. Изсипи водата, когато са готови. След това залей зеленчуците със студена вода, за да спреш процеса на готвене.
7
Нарежи рибата на порции и сервирай с гарнитура от зеленчуци по желание, бобена салата и резени лимон. Не забравяй да поднесеш с прясна мащерка, магданоз или друга подправка за цвят в чинията.
Избрани продукти за тази рецепта

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица