Чийзкейк с козе сирене и горски плодове
Рецепта за чийзкейк с козе сирене и горски плодове от Елица Сърбева

Лек, загадъчен вкус на козе сирене, нежно балансиран от микс горски плодове. А за финал - умопомрачаващ крем от маскарпоне и заливка от още горски плодове. Всичко това те очаква в тази експлозия от цветове и продукти.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За блата:
300г
обикновени ванилови бисквити60г
разтопено маслоЗа крема:
500г
крема сирене100г
заквасена сметана200г
козе сирене5
яйца250г
захар1с.л.
екстракт от ванилия250г
замразени горски плодове30г
нишестеЗа крема с маскарпоне:
300г
маскарпоне90-100г
пудра захарЗа заливката с горски плодове:
250г
замразени горски плодове50г
захар2с.л.
прясно изцеден лимонов сокЗа декорация:
Свежи листенца мента
Начин на приготвяне
1
Включи фурната да се загрява на 160°C и си приготви форма за печене с падащо дъно с диаметър около 20-23 см.
2
Изсипи бисквитите в блендер и ги смели на трохи. Ако нямаш блендер, сложи ги в дебело пликче за замразяване и начукай с точилка/чукче.
3
Прибави разтопеното маслото и намачкай всичко с ръце, за да не останат сухи части.
4
Изсипи сместа във формата за печене и оформи борд с помощта на чаша. Печи за около 10 минути. След това извади и остави настрана.
5
В дълбока купа разбий с миксер крема сиренето и козето сирене до крем. Прибави завесената сметана, захарта и ванилията и отново разбий.
6
Прибави яйцата едно по едно, като разбиваш на средна скорост след всяко.
7
Оваляй замразените плодове в нишестето и ги прибави към сместа. Разбъркай внимателно с бъркалка.
8
Увий формата за печене от външната страна с алуминиево фолио и си приготви по-голяма тава за печене на водна баня.
9
Изсипи внимателно сместа върху основата от бисквити и печи за около 65-70 минути.
10
След изпичане изключи фурната и отвори вратичката. Остави чийзкейка да изстине вътре за поне още 20 минути преди да го извадиш.
11
След като чийзкейкът е изстинал напълно, прибери в хладилник за няколко часа.
12
За да приготвиш заливката, изсипи в касерола плодовете, лимоновия сок и захарта.
13
Сложи на умерен огън за около 10-15 минути и бъркай внимателно. Плодовете трябва леко да омекнат, но не и да загубят формата си или да станат на пюре.
14
След като плодовете са пуснали сока си, прецеди ги в отделна купа и върни сока в касеролата. Готви още 10-15 минути до сгъстяване. Консистенцията трябва да наподобява гъст сироп.
15
Остави да се охлади и върни отделените плодове в сока.
16
Изсипи маскарпонето и пудрата захар в купичка и внимателно с лъжица разбъркай до получаване на хомогенна смес. Остави в хладилник за 10-15 минути, за да стегне преди използване.
17
Измажи чизйкейка с крема от маскарпоне, а след това го залей с плодовия сос. Декорирай със свежи листенца мента и ядлива почва или бадемови трохи (по желание).