Картофена салата с праз, сушени чушки и билкова емулсия

Рецепта за картофена салата, поднесена с билкова емулсия

Картофена салата с праз, сушени чушки и билкова емулсия

Може да я поднесеш като салата, гарнитура или дори основно ястие

Време20 мин
ТрудностСредна
Брой порции2

Необходими продукти

КоличествоПродукти
300г
картофи
100мл
олио
½мл
лимон (сок и кора)
½мл
стръкпраз
10г
чесън
20мл
оцет
3бр.
сушени чушки
5г
джоджен (сух или пресен)
4г
подправки (черен пипер и сол)
За билковата емулсия:
1бр.
яйце, сварено
1връзка
магданоз
1връзка
копър
10г
горчица
20мл
олио
4г
подправки (черен пипер и сол)

Начин на приготвяне

1
Нарежи на кубчета картофите и ги свари.
2
Нарежи на ситно праза и го посоли.
3
Залей пиперките с гореща вода и ги пасирай с щипка сол.
4
Към картофите добави праза , пиперките , лимоновата кора и сокът, накълцаният чесън, джоджен, оцет, сол и пипер. Всичко се разбърква добре и се сервира в плоска чиния или върху дъска.
За билковата емулсия:
Аранжирай в дълбока чиния като поставиш първо чушките, леко отцедени от винегрета, след това орехите и накрая украси с муса от сирене.
1
Бланширай билките в подсолена вода и ги охлади.
2
Пасирай билките със свареното яйце, сол, черен пипер и добави горчица и олио на тънка струя.
3
Гарнирай салатата с емулсията или поднеси отделно в сосиера.