Картофена салата с праз, сушени чушки и билкова емулсия
Рецепта за картофена салата, поднесена с билкова емулсия

Може да я поднесеш като салата, гарнитура или дори основно ястие
Необходими продукти
КоличествоПродукти
300г
картофи100мл
олио½мл
лимон (сок и кора)½мл
стръкпраз10г
чесън20мл
оцет3бр.
сушени чушки5г
джоджен (сух или пресен)4г
подправки (черен пипер и сол)За билковата емулсия:
1бр.
яйце, сварено1връзка
магданоз1връзка
копър10г
горчица20мл
олио4г
подправки (черен пипер и сол)Начин на приготвяне
1
Нарежи на кубчета картофите и ги свари.
2
Нарежи на ситно праза и го посоли.
3
Залей пиперките с гореща вода и ги пасирай с щипка сол.
4
Към картофите добави праза , пиперките , лимоновата кора и сокът, накълцаният чесън, джоджен, оцет, сол и пипер. Всичко се разбърква добре и се сервира в плоска чиния или върху дъска.
За билковата емулсия:
Аранжирай в дълбока чиния като поставиш първо чушките, леко отцедени от винегрета, след това орехите и накрая украси с муса от сирене.
1
Бланширай билките в подсолена вода и ги охлади.
2
Пасирай билките със свареното яйце, сол, черен пипер и добави горчица и олио на тънка струя.
3
Гарнирай салатата с емулсията или поднеси отделно в сосиера.