Барбекю в средиземноморски стил със салца ала Путанеска

Рецепта за ароматно барбекю със средиземноморски привкус от Таня Донева

Барбекю в средиземноморски стил със салца ала Путанеска

Рецептата на Таня Донева за разтапящо се фагри и разкошна гарнитура от специална салца и гриловани зеленчуци мигновено ще те пренесе на брега на морето. Добави охладени напитки по твой избор и се наслади на истинско барбекю пиршество.

Време1 ч
ТрудностЛесна
Брой порции3

Необходими продукти

КоличествоПродукти
3бр.
риба фагри, по около 300 г всяка
сол и черен пипер за овкусяване
Маслиново масло Екстра върджин, при сервиране
За салцата:
60мл
маслиново масло, плюс допълнително за сервиране
1глава
кромид лук, нарязана на ситно
2-3скилидки
чесън, нарязани на ситно
50г
филе от аншоа, нарязано
1кг
нарязани домати от консерва или обелени и нарязани на кубчета пресни домати
100г
бейби каперси, изплакнати
100г
маслини Каламата без костилки, нарязани
3-4с.л.
бял балсамов оцет
1ч.л.
захар
3стръка
пресен босилек, нарязани
За гарнитурата:
2-3бр.
тиквички
2-3бр.
патладжан
За маринатата на зеленчуците:
¼ч.ч.
маслиново масло
4-5с.л.
бял балсамов оцет
4-5скилидки чесън
нарязани на ситно
2стръка
пресен лук, нарязани на ситно
1връзка
пресен копър, нарязан
сокътот 1
лимон
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

1
Започни с приготвянето на салцата, като загрееш маслиновото масло на слаб до умерен огън в удобна касерола. Прибави лука, чесъна и филето от аншоа. Готви, докато лукът омекне и аншоата се разтопи (10-12 минути), като разбъркваш периодично. Добави доматите и готви, докато излишната течност се изпари. Когато салцата се сгъсти, добави каперсите, маслините, оцета и захарта, разбъркай и подправи на вкус. Изключи котлона и прибави нарязания босилек. Разбъркай добре.
2
Междувременно приготви барбекюто. Овкуси рибата със сол и черен пипер по кожата и във вътрешността. Измий и нарежи тиквичките и патладжаните на кръгчета. Намажи решетката на барбекюто много добре с мазнина.
3
Постави рибата и зеленчуците върху решетката. Затвори капака на барбекюто, като намалиш температурата (или покрий рибата с тава) и печи, докато рибата се сготви, но все още е сочна в средата (7-8 минути). Обърни и от другата страна.
4
Разбъркай всички продукти за мариноване на зеленчуците и, когато са изпечени, ги залей с маринатата. Разбъркай.
5
Сервирай рибата с гарнитура от салца Путанеска и струйка маслиново масло. Добави от маринованите тиквички и патладжани към всяка порция.
Съвет
Не забравяй и любимите студени напитки, които са задължителна компания на тази вкусна храна. Наслади се на това барбекю пиршество в средиземноморски стил!

РЕЦЕПТА ОТ ТАНЯ ДОНЕВА

Таня Донева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.
Още рецепти от Таня