Тиквеник с таханов сос
Рецепта за тиквеник с интересно допълнение от тахан

Българската кухня не се отличава с разнообразие от десерти, но тиквеникът определено заема едно от челните места в списъка.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За тиквеника:
500г
кори за баница100г
галета1кг
тиква, почистена200г
захар150г
орехи, счукани или смлени250г
краве масло5с.л.
олиоЗа плънката по желание:
канела, ванилия, стафиди 30 г
пудра захар за поръсванеЗа соса:
200 г
цедено мляко20г
пчелен мед20г
сусамов таханНачин на приготвяне
1
Настържи тиквата на едро и добави към нея захарта, орехите и галетата.
2
Разтопи маслото.
3
Всяка кора намажи с олио, върху нея наложи още една и поръси от плънката. Завий на руло и нареди в кръгла или правоъгълна тава, така докато свършат корите.
4
Залей с горещо масло и изпечи в предварително загрята фурна на 180°С около 30 минути.
За приготвяне на соса:
Разбъркай добре всички съставки до получаване на хомогенна смес.
При сервиране поръси тиквеника с пудра захар и залей със соса или поднеси отстрани в сосиера.
При сервиране поръси тиквеника с пудра захар и залей със соса или поднеси отстрани в сосиера.
Съвет:
За да приготвиш постен тиквеник, замени маслото със смес от слънчогледово олио и кокосово масло (1:1).