Тиквеник с таханов сос

Рецепта за тиквеник с интересно допълнение от тахан

Традиционен тиквеник с интересно допълнение от тахан

Българската кухня не се отличава с разнообразие от десерти, но тиквеникът определено заема едно от челните места в списъка.

Време60 мин
ТрудностЛесна
Брой порции6

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За тиквеника:
500г
кори за баница
100г
галета
1кг
тиква, почистена
200г
захар
150г
орехи, счукани или смлени
250г
краве масло
5с.л.
олио
За плънката по желание:
канела, ванилия, стафиди
30 г
пудра захар за поръсване
За соса:
200 г
цедено мляко
20г
пчелен мед
20г
сусамов тахан

Начин на приготвяне

1
Настържи тиквата на едро и добави към нея захарта, орехите и галетата.
2
Разтопи маслото.
3
Всяка кора намажи с олио, върху нея наложи още една и поръси от плънката. Завий на руло и нареди в кръгла или правоъгълна тава, така докато свършат корите.
4
Залей с горещо масло и изпечи в предварително загрята фурна на 180°С около 30 минути.
За приготвяне на соса:
Разбъркай добре всички съставки до получаване на хомогенна смес.
При сервиране поръси тиквеника с пудра захар и залей със соса или поднеси отстрани в сосиера.
Съвет:
За да приготвиш постен тиквеник, замени маслото със смес от слънчогледово олио и кокосово масло (1:1).