Печена пуйка с кленово масло

Рецепта от Таня Донева за печена пуйка с кленово масло

Сигурно ти изглежда, че тази пуйка е само за печени кулинари. Нищо подобно! Приготви я сам, стъпка по стъпка, с помощта на тази чудна рецепта от Таня Донева, която ще те накара да си целунеш сръчните ръчички – и да си оближеш пръстите.

Време3 часа
ТрудностСредна
Брой порции12

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За пуйката:
1бр.
цяла пуйка - около 5-6 кг, размразена
120г
масло, меко
½ч. ч.
кленов сироп
½с. л.
сол, черен пипер
1ч. л.
пушен червен пипер
1ч. л.
чесън на прах
свежи билки (розмарин, мащерка, градински чай), нарязани на ситно.
За плънката:
1глава
лук
моркови
2бр.
портокал
За намазване след изпичане:
¼ч. ч.
кленов сироп
50г
масло
½ч. л.
пушен червен пипер
щипка
сол

Начин на приготвяне

1
Измий пуйката.
2
Смеси мекото масло с подправките и кленовия сироп. Разбъркай.
3
Намажи пуйката навсякъде с овкусеното кленово масло. Постави от маслото и под кожата, където е възможно.
4
Постави я в голяма тава за печене и я напълни с нарязаните на парчета лук, моркови и портокали.
5
Покрий пуйката плътно с няколко намокрени с вода листа хартия за печене. Изсипи 350 мл подсолена вода на дъното на тавичката.
6
Покрий с алуминиево фолио тавата и постави в предварително загрята на 200°С фурна.
7
След 30 минути намали температурата на 180°С и печи 1½ часа.
8
След това премахни фолиото и хартията и печи още 40-50 минути, докато кожата стане кафеникаво-златиста.
9
Заливай на всеки 10-15 минути със соса от тавата, докато печеш пуйката без фолио.
10
След като извадиш пуйката от фурната, намажи навсякъде със смесените меко масло, кленов сироп, сол и пушен червен пипер.
Избрани продукти за тази рецепта

РЕЦЕПТА ОТ ТАНЯ ДОНЕВА

Таня Донева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.
Още рецепти от Таня