Печена пуйка с кленово масло
Рецепта от Таня Донева за печена пуйка с кленово масло
Сигурно ти изглежда, че тази пуйка е само за печени кулинари. Нищо подобно! Приготви я сам, стъпка по стъпка, с помощта на тази чудна рецепта от Таня Донева, която ще те накара да си целунеш сръчните ръчички – и да си оближеш пръстите.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За пуйката:
1бр.
цяла пуйка - около 5-6 кг, размразена120г
масло, меко½ч. ч.
кленов сироп½с. л.
сол, черен пипер1ч. л.
пушен червен пипер1ч. л.
чесън на прахсвежи билки (розмарин, мащерка, градински чай), нарязани на ситно.
За плънката:
1глава
лукморкови
2бр.
портокалЗа намазване след изпичане:
¼ч. ч.
кленов сироп50г
масло½ч. л.
пушен червен пиперщипка
солНачин на приготвяне
1
Измий пуйката.
2
Смеси мекото масло с подправките и кленовия сироп. Разбъркай.
3
Намажи пуйката навсякъде с овкусеното кленово масло. Постави от маслото и под кожата, където е възможно.
4
Постави я в голяма тава за печене и я напълни с нарязаните на парчета лук, моркови и портокали.
5
Покрий пуйката плътно с няколко намокрени с вода листа хартия за печене. Изсипи 350 мл подсолена вода на дъното на тавичката.
6
Покрий с алуминиево фолио тавата и постави в предварително загрята на 200°С фурна.
7
След 30 минути намали температурата на 180°С и печи 1½ часа.
8
След това премахни фолиото и хартията и печи още 40-50 минути, докато кожата стане кафеникаво-златиста.
9
Заливай на всеки 10-15 минути със соса от тавата, докато печеш пуйката без фолио.
10
След като извадиш пуйката от фурната, намажи навсякъде със смесените меко масло, кленов сироп, сол и пушен червен пипер.