Кокосова сладоледена торта

Рецепта за кокосова сладоледена торта от Елица Сърбева

Кокосова сладоледена торта

Перфектният десерт за горещите летни дни си има име - кокосова сладоледена торта. Kадифена и ефирна, със сочни блатове и нежен крем - със сигурност ще се влюбиш от първата хапка.

Време2,5 часа
ТрудностСредна
Брой порции10

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За блатовете:
4
яйца
50мл
прясно мляко
300г
брашно
100г
смлени бадеми
300г
захар
2ч.л.
бакпулвер
1/4ч.л.
сол
230г
меко масло
1с.л.
кокосов аромат
400мл
кокосово мляко
За шоколадовия ганаш:
300г.
бял шоколад на капки
90мл
сладкарска сметана
Допълнително:
~ 1кг
сладолед Кокос MCH
150-200г.
кокосови стърготини
Бонбони "Рафаело" за декорация
Няколко сладоледени фунийки за декорация

Начин на приготвяне

1
Започни с приготвянето на блатовете. Включи фурната да загрява на 180°С и си подготви форма за печене с падащо дъно с диаметър 22см. Намажи вътрешността на формата с мазнина и покрий с хартия за печене.
2
Разбий мекото масло със захарта за 3-4 минути до крем. Прибави едно по едно яйцата и кокосовия аромат. В отделен съд смеси брашното, смлените бадеми, бакпулвера и солта. В чаша смеси кокосовото мляко, прясното мляко и кокосовата сметана.
3
Добави сухите съставки и сместа с кокосовата сметана към тази с яйцата, като ги редуваш. Претегли готовата смес и раздели на 2 или 3 равни части в зависимост колко блата искаш.
4
Печи всеки блат за около 40 минути. Проверявай за готовност с дървено шишче. След изпичане внимателно прехвърли върху решетка, за да изстинат напълно.
5
Продължи със сглобяването на тортата. Постави първия блат върху картонена подложка за торта. Пристегни с ацетатна хартия и метален ринг за торта. Отгоре изсипи сладоледа и изравни. Внимателно постави втория блат отгоре. Покрий със свежо фолио и прибери във фризер за поне 5-6 часа. Ако си избрал тортата ти да има 3 блата, раздели сладоледа на две части (или увеличи количеството) и сложи третия блат отгоре.
6
За да приготвиш шоколадовия ганаш, изсипи сметаната в касерола и загрей почти до кипване. Внимавай - не трябва да кипва. 
7
Изсипи горещата сметана върху шоколадовите капки и остави за около една минута. След това разбъркай с метална бъркалка до еднородна смес. Ако шоколадът не се разтопява, върни съда на горещия котлон (изключен) за 30 секунди, за да се загрее дъното му и бъркай непрекъснато. Ако шоколадът прегрее, ще се пресече, така че внимавай!
8
Извади тортата от фризера и махни металния ринг и ацетатната хартия. Залей с шоколада и заравни. Внимавай, защото шоколадът ще стегне много бързо. Поръси цялата торта с кокосови стърготини и отново прибери във фризера за няколко часа или една нощ.
9
Извади от фризера поне час преди разрязване и сервиране, за да има време тортата да омекне достатъчно и да се разреже лесно.
10
Преди сервиране декорирай с бонбони Рафаело и сладоледени фунийки.
Избрани продукти за тази рецепта

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица