Октопод и миди със салца верде и пържени картофи

Рецепта за октопод и миди със салца верде и пържени картофи от Таня Донева.

Октопод и миди със салца верде и пържени картофи

Лесна и вкусна рецепта за любителите на пресни морски дарове. Поднеси с ароматна салца верде и пържени картофки, които чудесно акомпанират този морски обитател.

Време90 мин
ТрудностСредна
Брой порции4

Необходими продукти

КоличествоПродукти
1
октопод (около 1,5 кг)
500г
пресни миди
1кг
пресни картофи
За салца верде:
3бр.
аншоа
1
добре узряло авокадо
2чаши
пресен магданоз
40г
прясна мента
2скилидки
чесън
2-3мини
кисели краставички
1/2лимон
лимон, кората и сока
1с.л.
каперси
1/4ч.л.
червен пипер на люспи
1/3чаша
маслиново масло, екстра върджин

Начин на приготвяне

1
Смели в чопър или блендер всички съставки изброени за приготвянето на салцата до еднородна паста. Това е всичко - салцата е готова!
2
За да приготвиш октопода, трябва първо да го почистиш. След това постави в тенджера вода, колкото да го покрива. Прибави ½ ч.л. сол и ½ ч.л. оцет. Когато водата заври, прибави октопода. Вари го 40-45 минути. Може да го провериш с нож - ако се забива много лесно в най-дебелата част (в горната част на пипапалата), значи октоподът е готов.
3
Отцеди водата, но не напълно, и полей октопода с ¼ чаша маслиново масло. Остави го да изстине, като го завърташ от време навреме или го поливаш с течността, за да е влажен. Внимавай, ако го обръщаш, защото много лесно се нарушава тъмната лилава ципа по повърхността.
4
През това време приготви мидите. Измий ги и ги почисти идеално с четка. Премахни водораслите по тях. Нарежи на ситно лука и чесъна и ги запържи в тенджера в 3-4 супени лъжици маслиново масло. Прибави ½ ч.л. сол, мидите и една чаша хубаво бяло вино, с което ще сервираш готовото ястие. Постави капак върху съда, в който се готвят. Вари, докато всички миди се отворят.
5
Изпържи картофите.
6
Загрей в голям тиган 2 супени лъжици масло и запържи нарязания на порции октопод.
7
Сервирай морските деликатеси с няколко супени лъжици салца и пържени картофи.
8
Гарнирай с малко маслиново масло всяка порция.

РЕЦЕПТА ОТ ТАНЯ ДОНЕВА

Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.
Още рецепти от Таня