Show cooking - съветите на шеф Милен Панев

 Съвети и правила, които да следваме, за да създадем едно добро и интересно show cooking готвене.

show cooking

Show cooking е специфичен стил на готвене и презентация, при който готвачите приготвят ястия пред публика, често с акцент на атрактивността и взаимодействието с гостите. Важно е да се покаже професионална демонстрация на кулинарни умения, както и да се създаде ангажираща атмосфера около процеса на готвене. Този тип готвене се използва най-често в ресторанти, готварски състезания, изложения, телевизионни предавания и кулинарни курсове.
Много високоценени ресторанти и луксозни хотели предлагат show cooking като част от своето обслужване, за да създадат уникално изживяване за своите гости. Клиентите имат възможността да наблюдават „отворени кухни“, където се вижда целия процес на приготвяне на ястията, или така наречената "жива" кухня, където специално подготвени готвачи приготвят ястията пред тях.
По време на кулинарните фестивали и изложения, show cooking служи за привличане на вниманието и за демонстрация на нови техники или продукти. Това дава възможност на производителите да представят своите стоки в реално време, а също така да ангажират публиката и да я накарат да се чувства част от процеса.
В телевизионните формати разчитат на този стил готвене, за да привлекат вниманието на зрителите. Така процесът на готвене се става интригуващ и вълнуващ и провокиращ състезателния елемент.
Днес попитахме шеф Милен Панев кои са основните правила и съвети, които трябва да следваме за да създадем едно истински добро и интересно show cooking готвене. Ето какво ни посъветва той:

  • Ястията, които приготвяте, трябва да бъдат атрактивни, привлекателни за окото и на не последно място лесни за изпълнение пред публика. Сложни ястия, които отнемат много време или изискват много стъпки, могат да бъдат натоварващи.
  • Заложете на бързи рецепти – оптималното време за show cooking e 30-40 мин, като е добре да се демонстрират различни кулинарни техники и похвати (като фламбиране, поширане, sous-vide, или молекулярна гастрономия), които да впечатлят и развълнуват аудиторията.
  • Използвайте локални и сезонни съставки, за да акцентирате на вкусовете от съответния регион и да популяризирате местното производство. Може да дадете и допълнителна информация за продуктите, които влагате в ястията.
  • Разяснявайте на публиката процесите и техниките, които прилагате с цел допълнителна интеракция.
  • Планирайте добре пространството и най-подходящото оборудване – уредите и посудата трябва да се разположат възможно най-удобно за презентатора, с цел намаляване на излишните движения и удобство по време на готвенето. Чистото и подредено работно място радва окото по време на кулинарното шоу.
  • За многокомпонентни ястия е необходимо да направете съответните заготовки (основа, сос и други), за да завършите цялостната презентация за определеното време. Заложете на интересни техники и атрактивна презентация при сервирането, защото както знаем човек е храни първо с очите.

Прилагайки тези методи и похвати, със сигурност ще направите преживяването на своите гости много по-различно и привлекателно. Освен шоу и забавление show cooking дава възможност да добавите нови знания и умения за публиката, които след това могат да бъдат приложени от всеки един участник. Не на последно място този тип готвене създава атмосфера. При тези кулинарни демонстрации гостите могат да взаимодействат директно с готвачите и имат възможността да задават въпроси, а това допълва цялостния процес и добавя още един полезен и интересен елемент на изживяването.

Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Свържи се с нас