Постни сарми с ориз, праз лук, гъби и стафиди

Предложение за любителите на постните ястия

Рецепта за постни сърми с ориз, праз лук, гъби и стафиди

Може да си приготвите за Бъдни вечер, а и винаги когато ви се хапва нещо по-леко.

Време60 мин
ТрудностЛесна
Брой порции10

Необходими продукти

КоличествоПродукти
50бр.
лозови или зелеви листа
За плънката:
220г
ориз
1стрък
праз лук
1 връзка
пресен лук
250г
гъби печурки
40г
златни стафиди
1връзка
пресен магданоз
½ч.ч. 
зехтин
½ч.ч. 
бяло вино
1ч.л. 
червен пипер
1К.л. 
черен пипер
1К.л. 
чубрица
1кубче
зеленчуков бульон
сол на вкус
олио или зехтин за намазване на тавата

Начин на приготвяне

1
Нарежи лука и гъбите на ситно, празът стрий с малко сол, за да се убие лютивината.
2
Кипни ориза и гъбите за малко, след което ги отцеди от водата.
3
Добави лука и стафидите и овкуси с подправките.
4
Завий сармите като слагаш по около 1 с.л. от плънката във всяко листо.
5
Подреди ги в предварително намазана тава.  Залей ги с 1 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.ч. топла вода, ½ ч.ч зехтин и ½ ч.ч. бяло вино.
6
Изпечи ги в предварително загрята фурна на 180 ˚C с вентилатор за 45 мин., докато се изпари соса. 
Съвет:
Ако спазваш строг пост виното може да се замениш с ½ ч.ч. зелев сок / бульон.