Постни сарми с ориз, праз лук, гъби и стафиди
Предложение за любителите на постните ястия

Може да си приготвите за Бъдни вечер, а и винаги когато ви се хапва нещо по-леко.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
50бр.
лозови или зелеви листаЗа плънката:
220г
ориз1стрък
праз лук1 връзка
пресен лук250г
гъби печурки40г
златни стафиди1връзка
пресен магданоз½ч.ч.
зехтин½ч.ч.
бяло вино1ч.л.
червен пипер1К.л.
черен пипер1К.л.
чубрица1кубче
зеленчуков бульонсол на вкус
олио или зехтин за намазване на тавата
Начин на приготвяне
1
Нарежи лука и гъбите на ситно, празът стрий с малко сол, за да се убие лютивината.
2
Кипни ориза и гъбите за малко, след което ги отцеди от водата.
3
Добави лука и стафидите и овкуси с подправките.
4
Завий сармите като слагаш по около 1 с.л. от плънката във всяко листо.
5
Подреди ги в предварително намазана тава. Залей ги с 1 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.ч. топла вода, ½ ч.ч зехтин и ½ ч.ч. бяло вино.
6
Изпечи ги в предварително загрята фурна на 180 ˚C с вентилатор за 45 мин., докато се изпари соса.
Съвет:
Ако спазваш строг пост виното може да се замениш с ½ ч.ч. зелев сок / бульон.