МЕТРО Академия отваря врати в началото на 2012 година, с мисията да вдъхновяваме кулинарните професионалисти за по-добро бъдеще на Хорека сектора в България. С течение на времето разширихме дейността си и в наша основна цел се превърна обогатяването на кулинарната култура в България както сред професионални готвачи, така и сред любители.
През тези 12 години успяхме да превърнем МЕТРО Академия в:
източник на продуктово знание и иновации
доверен партньор в гастрономията за бизнеса
отправна точка в кулинарната екосистема
В изпълнение на тази посока организираме редица обучения и събития не само за нашите професионални клиенти и партньори, но и за нашите служители. Основна част от тях са:
За служителите и бизнеса ни:
Продуктови обучения и знания
Разработване и тестове на нови продукти собствени марки
Качествени тестове на всички кулинарни продукти собствени марки
За ХоРеКа клиентите ни:
Кулинарни обучения на различни теми
Персонализирани кулинарни обучения – на място при клиентите ни и в самата МЕТРО Академия
Продуктови/тематични демонстрации
Мастър класове
Събития
За кулинарните общности:
Работа с професионални гимназии по туризъм и кулинария
Обучения за учители от професионалните гимназии
Промотиране на устойчива гастрономия
Подкрепа на кулинарни събития и изложения
Разгледай МЕТРО Академия
МЕТРО Академия се намира до магазин МЕТРО София 1 (бул. Цариградско шосе) и е разположена на 840м². Професионалната база включва 3 конферентни зали, ресторант, кухня и зона за бариста обучения.
Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Марина става част от екипа на МЕТРО Академия през 2016 година, след като завършва образованието си в сферата на туризма. Достатъчно ѝ е много кратко време, за да е сигурна, че това е нейното място, което съчетава страстта ѝ към вкусната храна, готвенето и организирането на събития. От 2019 година тя ръководи екипа на МЕТРО Академия и влага всичко от себе си във всеки курс, рожден ден или събитие. Нейна цел е неспирно да търси и предлага на клиентите на МЕТРО Академия нови и различни проявления на вкусната храна и вълнението от готвенето.
ЕЛИНА КОКАЛОВА
Организатор събития МЕТРО Академия
Елина работи в МЕТРО Академия от 2016 година. Завършва образованието с в сферата на маркетинга и организирането на събития. Академията за нея е място, където успява да съчетае увлечението си към кулинарията, жаждата за непрестанни срещи с хора от различни сфери и удовлетворението от добре свършена работа след всяко събитие. В ежедневието си се стреми за зарази останалите със страстта си към вкусната и питателна храна, в която се влагат само качествени продукти, иновативните начини за нейното приготвяне и нестандартни визии за поднасянето и. В този и стремеж, нейни неизменни помощници са колегите и от МЕТРО Академия, за които „ страстта е най-важната подправка в кухнята“.
МОНИКА ШУМАНОВА
Организатор събития МЕТРО Академия
Моника се присъединява към екипа на МЕТРО Академия в края на 2023 година. Завършва образованието си в сферите на журналистиката и психологията. Страстта към комуникацията и организирането на събития, както и увлечението към кулинарията са добра предпоставка за положителният ѝ принос към екипа и развитието на Академията. Вярва че добрата и вкусна храна, може да бъде приготвена по много и различни начини и не спира да експериментира прилагането на интересни рецепти и кулинарни направления, макар и само като любител. Стреми се да зарази останалите с позитивната си нагласа и вяра, че качествената храна и движението са в основата на здравословния и пълноценен живот.
ВЛАДИМИР ПЕТКОВ
Готвач
Владимир Петков се присъединява към екипа на МЕТРО Академия през април, 2024 година. През 2001 година завършва кулинарното си образованието в „Международна школа за професионално обучение на кадри в сферата на хотелиерството и ресторантьорството- Интерменю“. Интересите му в кулинарията го отвеждат до редица ресторанти, в страната и чужбина, част от тях са: „The school”, „Бар на края на Вселената“, както и водещи ресторанти в Гърция. Има богат опит в различни направления на кулинарното изкуство, а страстта към професията му го кара постоянно да усъвършенства и надгражда уменията си. Шеф Петков не се страхува да експериментира и смята, че креативността, смелостта и опитите, са едни от най- добрите помощници в кухнята. Вярва че МЕТРО Академия, ще успее да развива успешно пълния си потенциал и идеи, както и да подпомогне надграждането на кулинарната сцена в страната.
ИВАЙЛО РАНГЕЛОВ
Готвач
Ивайло Рангелов e новото попълнение в кулинарния екип от началото на февруари 2025г. Професионален готвач с над 28 години опит, започвайки своето пътешествие през 1997 г. , като помощник готвач в ресторант Уно. Кариера му преминава през редица престижни ресторанти и хотели, като Шератон Балкан, Шератон Тирана, Енотека, както и Les Fleurs. Ивайло е бил част от екипа на ресторант Шефс, работейки в тясно сътрудничество с шеф Виктор Ангелов и ръководил кухня на ресторант Lazy.
За усъвършенстване на своите умения специализира в Италия и Швейцария, като също така е членувал в престижната асоциация Eurotoques. Демонстрира своите кулинарни умения и на международната сцена, участвайки в кулинарното изложение Концепции 2011г, готвейки за българското посолство в Люцерн и на кулинарния форум в Лион, в ресторанта на Paul Bocuse. Страстта на шеф Рангелов към средиземноморската кухня, го кара да съчетава традициите с иновациите, като създава уникални авторски рецепти. Вярва в значението на новите кулинарни техники и постоянно се стреми да разширява своите познания и да открива нови тенденции в световната кухня.
ЯНКА КРЪСТЕВА
Помощник кухня
Янка се присъединява към екипа на МЕТРО през 2016 година и оттогава следи стриктно за изпълнението на задачите в кухнята. Тя е неизменната подкрепа на готвачите във всяко тяхно начинание. Грижи се за това всичко в МЕТРО Академия да е изрядно подредено и чисто.
гост-лектори
Милен Златев
Chef Милен Златев има повече от двадесет години професионален опит в света на кулинарното изкуство, обучава любители и професионалисти в сферата на сладкарското и готварското изкуство, води семинари, консултаций и презентации в цяла България.
Неговия професионален път започва когато той е на 14 години. Завършва Техникума по обществено хранене в град Ямбол, със специалност обществено хранене. Преди 14 години завършва и HRC Culinary Academy.
За няколко години трупа богат професионален опит в областта на кулинарията и сладкарството в различни ресторанти и хотели в България, Азия и Европа.
Интересен акцент в кариерата му е опитът му като личен готвач на посланици , бизнесмени и политици. Има общо над четери години опит като личен готвач.
Chef Милен Златев е бил и регионален главен готвач на най-голямата верига ресторанти у нас, където ръководи голям екип от готвачи.
Освен различните елитни ресторанти и хотели, в които е работил у нас, има и богат международен опит в 5-звезден хотел в Доха – Катар, част от Starwood Hotels & Resorts Worldwide; Hotel Villa Ruimzicht в Холандия и Hotel Monkey Island, Bray в Англия.
След това продължава развитието си като Chef de partie в Clos Maggiore, който е изключителен ресторант със съвременна френска кухня и носител на отличието „Най-романтичен ресторант в Лондон“.
Chef Милен Златев има опит и като жури на меджународни кулинарни състезания. Също така е бил треньор на няколко отбора, на ученици и студенти, повечето от който са спечелели златни медали.
До скоро заема длъжността шеф-инструктор към Кулинарна академия HRC и главен готвач на ресторант Таланти.
В търсене на нови предизвикателства, chef Милен Златев започва да се занимава с модерна и авангардна кухня.
В момента консултира ресторанти, кетъринг компаний и хотели, провежда курсове в HRC Culinary Academy и Pastry Academy, води семинари и обучения за професионалисти на тема модерна, авангардна кухня и сладкарство в цяла България.
Юри Велев
Шеф Юри Велев има дългогодишен опит като главен готвач и управител на ресторанти в престижни хотелски вериги като хотел „Витоша“, „Интерконтинентал“, „Кемпински“, „Мариот“ и други. Шеф Велев е част от екипа на МЕТРО Академия от 2014 до 2024 година, като през този период той натрупва изключителен опит и знания в обучението и развитието на професионални готвачи и ресторантьорски специалисти.
Освен това е работил и като консултант във фирма за продажба и изграждане на професионално кухненско оборудване, което му позволява да обогати своята експертиза в областта на професионалните кухненски технологии. Специалист е в италианската, френската, средиземноморската кухня и барбекюто, като постоянно надгражда знанията си в тези направления.
Веселин Дойков
Веселин става част от нашия екип през 2016 г., след като завършва с отличие престижната HRC Culinary Academy. Има богат опит в сферата на печивата и сладкарството, благодарение на специализации в Англия и Германия. Бил е част от екипа на едни от най-популярните български ресторанти като „Talents”и “ANDRè”. Голямата страст на Веселин е сладкарството и по-конкретно съвременни ресторантски десерти. Не спира да се развива, посещавайки майсторски класове на доказали се шеф сладкари от цял свят. Имал е честта да работи с някои от тях по време на събития в МЕТРО Академия.
Робин Виляреал
Робин е всестранно развита личност с интереси и занимания във всяка област, за която се сетите. Роден във Филипините, отраснал в Мексико, завършва образованието си в Ню Йорк (биолог), заминава за Австралия и работи 10 години като пилот, обожава дайвинга и фотографията. С кулинария започва да се занимава почти случайно виждайки реклама на Cordon Blue Academie D`Art Culinaire De Paris в Париж, от където получава и дипломата си. Работи дълго време в ресторант в Монако, отличен с 3 звезди Мишлен, но както той сам казва:
„Лесно е да сготвиш нещо скъпо. По-предизвикателно е да направиш нещо вкусно на достъпна цена.“ Воден от необходимостта от предизвикателства се озовава в България като преподавател в кулинарна академия. Шеф Робин има значителен преподавателски опит в международните кулинарни училища Le Cordon Bleu Académie D´Art Culinaire De Paris и Glion Institute of Higher Education Switzerland. Днес той развива собствени проекти за „street food” в София и паралелно продължава преподавателската си дейност в Culinary Arts Institute във Варна. Освен майсторството му във френската и интернационалната кухня, специалност на Робин са сладкарството, хлебарството, както и тайландската кухня. Това, на което учи учениците си, е да ценят и уважават корените си, да съхраняват българското, генетично заложеното от дедите ни.
Единственото правило и ограничение, което той налага в кухнята е: Ако не си в настроение, не готви!
Лука Аргелеш
Лука е сладкар (pastry chef) с 20 години международен опит. Работил е във Франция, Италия, Австрия, Португалия, Малдивите и Великобритания, където винаги е специализирал в областта на модерното сладкарство. Завършил е Висшето кулинарно училище Ален Дюкас и Ив Тюри в Исинго ЕНСП (Ecole Nationale Superieure de la Patisserie) и наскоро бе съдия в телевизионното предаване „Best Bakery - Португалия“. Посланик е на Pavoni Italia, а скоро издаде своята първа книга, посветена на неговата страст - сладкарство.
Светлозар Георгиев
Кариерата му стартира във френския ресторант „Ротисария“.
След което специализира във Франция и Швейцария, където трупа познания и опит в модерната и актуална през последните години молекулярна кухня.
През годините се представя успешно на множество състезания, изложения и кулинарни демонстрации. Голяма част от уменията си придобива на петзвезден круизен кораб. Светлозар продължава да усъвършенства своите знания и умения за европейската и световна модерна кухня.
Милен Панев
Милен Панев е потомствен готвач. Специализира кулинария в Германия, получава награди от елитни хотели с 5-звездна категория.
Работил е във висококатегорийни хотели в Пловдив и по черноморивто. Отличен е от Българската туристическа камара като иновационен кадър и авангарден специалист. Притежател е на Евро сертификат, издаден от елитна немска верига хотели.
Изучава турска кухня и работи рамо до рамо с един от най-известните готвачи на Турция.
Повторно заминава за Германия по покана на известен италиански ресторант в Берлин, където започва увличането по Фюжън стила.
Завършва с отличие специализиран курс по карвинг, воден от известен майстор от руската школа.
Дико Томчев
Дико разбира едва на 14 годишна възраст, че кулинарията е неговата страст, а на 17 вече е помощник готвач в известен столичен италиански ресторант, където след време е и главен готвач.
Работи в няколко ресторанта в София, след което работи за най-голямата компания за пасажерски круизи. С тях той обикаля света, като има възможност да опита най-различни екзотични кухни, при това в техния оригинален вид - приготвени от майстор готвачи тайландци, индийци, ямайци.
Бил е главен готвач в гурме ресторанти и бутикови хотели, специализирал е в Италия и е консултант в кулинарно списание, от където започва да обръща и по-сериозно внимание на презентацията на ястията, които приготвя.
Предпочитаната от него кухня е италианската или по-скоро средиземноморската, както и азиатската. Работи усилено, за да усъвършенства уменията си в сферата на сладките изкушения и хлебни изделия. От години работи като кулинарен консултант в „Unilever”.
Николай Илиев
Опитът му в професионалната кулинария е над 20 години. Тръгва от най-ниското ниво в кухнята, от столове през малки и големи ресторанти, за да достигне най-високото стъпало в кулинарията: главен готвач в 5-звезден ресторант. Обожава да приготвя всякакви супи, сосове, месни или безмесни ястия. Не харесва ястия, в които не може да импровизира или да поправи някоя грешка на момента. Във връзка с това десертите са неговата слабост в прекия и преносен смисъл на думата. Обича сладките и тестените ястия, но работата с брашно и точни мерки не е сред предпочитаните му техники. Споделя, че стихията му са вкусните ястия и грубоватата, непретенциозна визия, която днес e модерно да наричаме „rustic”. Престоя и работата му в Обединените Арабски Емирства му дава познания в местната кухня. В последствие се увлича от Италианската кухня - простотата и непретенциозността в нея я превръщат в другата му любов като контрапункт на екзотичния му опит. Работил е няколко години и в Англия, а днес се е отдава повече на консултантска дейност.
Петър Николов
Петър Николов започва кариерата си през 2002 г. като готвач в кухнята на хотел „Hilton“ София. През 2008 г. се присъединява към екипа на новооткрития тогава японски ресторант „SASA“, където ръководи кухнята през следващите 4 години. Междувременно през 2011 г. печели титлата "Готвач на годината", а в началото на 2012г. печели и златото на първия „Bocuse d’Or” организиран в България.
От 2013г. става част от екипа на най- големия бизнес хотел в София – „Кемпински Хотел Зографски“, по настоящем хотел „Маринела София“, като старши заместник главен готвач. Шеф Николов е член на журитата на „Национална кулинарна купа България“ и „Bocuse d’Or“ – България.
Александър Иванчев
Александър Иванчев е шеф-сладкар от световна величина. Започва да готви още на девет, правейки вкусен кекс, за да изненада майка си. След като завършва Кулинарната академия HRC, работи като сладкар в Катар. През 2013 г. печели златен медал на състезанието "Сладкар на България" и стажува в Напа Вали, Калифорния, в ресторант с три звезди "Мишлен". Работи в хотел "Мариот" в Алабама, а през 2016 г. спечели трето място на кулинарните олимпийски игри в Ерфурт, Германия. Понастоящем е главен сладкар в ресторант „Андре“.
Алекс казва за себе си: „Ще ми повярвате ли, ако кажа, че животът ми е сладък? Буквално. Моята страст и професия е сладкарството. Обичам когато хората опитват десертите ми - по лицата им виждам цял букет от емоции, усещания, кулинарна наслада. И това за мен е истинско признание за работата ми. Обичам шоколада - да играя с него, да го предизвиквам. Обичам да творя, да развихря фантазията си, да се потопя в процеса на създаване и моделиране на нови шедьоври. Моето платно е масата за темпериране. Моята боя е ганажът. Имам четки и шпатули.
Юри Балталийски
Най-голямата страст на шеф Юри Балталийски в сладкарското изкуство е шоколадът, с който е спечелил редица престижни отличия в цял свят. Освен като шеф-сладкар е бил и треньор- консултант за „Hilton”, обучавал е стотици млади професионалисти, насочили се към сладкарството.
Шеф Юри Балталийски е изкусен майстор сладкар, завършил кулинарния колеж в Москва, с над 20-годишен опит във водещи хотели в чужбина. Той е бил и главен сладкар на хотел „Hilton“ Прага в продължениe на 17 години и половина. Две години и в „Hilton“ в Адана, Турция. Консултирал е корпоративния директор на международната хотелската верига за Европа, Близкия изток и Африка при въвеждането на нови проекти, организирането на конференции, семинари, обучения на персонала и налагане на стандарти. Освен това провежда Мастър класове за професионалисти в България и чужбина.
Карим Буржи
Шеф Карим Буржи е роден в Сенегал, в семейство на ливанци. На ранна възраст той вече знае с какво иска да се занимава и следва стриктно мечтата си да бъде сладкар, което го отвежда във всеизвестната кулинарна институция „Le Cordon Bleu” в Париж.
По настоящем Карим живее и работи в Дубай, но и постоянно пътува за да води обучения и предава знанията и уменията си на сладкари от цял свят. Работил е като шеф сладкар за корпорацията Al Mana Group и е спомогнал за откриването в Дубай и Кувейт на една от най-големите световни сладкарски вериги „La maison du chocolat” (Шоколадовата къща). Също така е ръководил проекта по откриването на „Hermes Paris Cafe“ в Дубай Мол.
Неговите десерти (творби) са му спечелили стотици хиляди последователи от цял свят в социалните мрежи. В момента се занимава основно с консултантсво и водене на сладкарски мастър класове.
Виктор Жечев
Виктор е от готвачите, които могат да се похвалят с разнообразен и международен опит. Към момента е главен готвач, консултант и съсобственик на Podlez Street Food Concept. Занимава се с кулинарна професия повече от 17 години.
Завършва Софийска Професионална Гимназия по Туризъм през 2007 г., от където стажува в хотелите Шератон, Гранд Хотел София и Принцес хотел. След това продължава образованието си и в първия випуск на HRC Culinary Academy, от където поема за стажове в Америка и Нидерландия.
Работил е в ресторант Бодега в София, след което заминава за Сеул, Южна Корея. След завръщането си се захваща и с преподавателска дейност в HRC, но след дълго поема към Англия, където в рамките на 4 години трупа опит като заместник главен готвач в ресторанти с различна тематика и категория. Завръща се през 2018 г. на позиция старши инструктор и главен готвач за ресторант Таланти, учебният ресторант към HRC Culinary Academy.
В момента е консултант към кулинарна фирма за азиатски специалитети и се занимава с концепции за pop-up вечери и събития из страната. Поема и преподавателска дейност в различни професионални академии. Член е на организацията Chef & Gastro.
Марк Рапино
Марк Рапино е професионален готвач и инструктор, специализирал във френска кухня, кетъринг обслужване и НАССР. Завършил е висше училище по хотелиерство със специализация в класическа френска кухня. Марк е с над 35 години опит в сферата на кулинарията. Започва като студент в малки ресторанти, предлагащи традиционна френска кухня, няколко години работи и като консултант по кухненско оборудване и позиционирането му в професионални кухни. Бил е консултант и преподавател в Руанда, Конго и Замбия, където освен че обучава, научава много от местните и го прилага в рецептите си, които често са фюжън между класическа френска кухня с елементи от африканската. През последните години е преподавател в професионалната кулинарна гимназия в Париж.
Бояна Стоилова
Бояна е специалист Дигитален Маркетинг с над 7 години опит при планиране и реализиране на онлайн кампании, и по-специално – кампании в социални мрежи.
При работата си за редица български и чуждестранни компании, Бояна участва активно в създаването и адаптацията на фото и видео съдържание, предназначено за онлайн среда.
В МЕТРО Академия, тя води обучение за основните специфики и техники при смартфон фотографията, също така не пести съветите си относно използването на кадрите в социалните мрежи.
Блажка Димитрова
Блажка се определя като позитивна, вярваща в положителната промяна и работеща за нея ежедневно. Това, което най-силно я вдъхновява, е общуването с хората. Обича да готви и да работи с младежи. Най-много се гордее с факта, че успява да превърне хобито си в бизнес - кухнята на Благичка - кухня с кауза, където наемат младежи в неравностойно положение и заедно приготвят вкусна храна, генерирайки възможно най-малко отпадък. Успоредно с това, Блажка, усилено работи за разпространението на философията за живот с нулеви отпадъци като заедно със сдружение "Нулев отпадък България" провежда обучения във фирми, организации и училища. През януари 2020 година на пазара излиза авторската й книга "Живот с нулев отпадък в България".
Николай Ганов
Инж. Николай Ганов започва профeсионалната си кариера като пицар през 1992 г. в пицария „ Венеция„ която е и първата италианска пицария с пещ на дърва в България. За кратко от 1996 - 1997 г. работи в пицария „Мамма миа“, а от 1997 г. е във верига ресторант-пицарии „Виктория“ като Главен технолог „ Пици и тестени изделия“, където работи и до днес. Интересите му са свързани с най-новите тенденции в производството на пици, хляб и part baked тестени изделия. Споделя, че за близо 30-те си години в областта на рестораньорството е осъзнал, че винаги има нещо ново което да се види и научи в тази необятна област и с голямо желание посещава профилирани курсове и семинари в България и чужбина. Неколкократно специализира в Италия.
Петьо Станишков
Петьо завършва Кулинарна академия HRC, което му отваря нови хоризонти в страната и в чужбина. Вече 10 години е отдаден на работата в професионална кухня, като се стреми да я съчетава и с чести пътувания по най-различни места, изучавайки нови вкусове и тенденции. Именно този стремеж го е отвеждал да работи в държави като Холандия, Тунис и Дубай, а в момента умело разпределя работата и свободното си време между Германия и България. Любими негови кухни, които изследва в дълбочина и понякога съчетава са средиземноморска, индийска, френска и стара българска. През 2017-та година печели първо място в категория „Отбор на България“, а през 2021-ва отново е на първо място в две категории – „Най-добро телешко“ и „Нов прочит на българската кухня“ по време на Националната кулинарна купа. Както казва шеф Станишков, за него „готвенето е необятно изкуство, което дава възможност за експерименти с безброй палитри от аромати и вкусове“. Негови идоли и вдъхновители за избор на професията и неуморно развитие са Марко Пиер Уайт и Мишел Ру-баща.
Калоян Колев
Шеф Колев има над 15 години опит в кулинарията, страстен почитател на иновациите в хранителната индустрия, както и изучаването на нови култури и кухни. Изключително отдаден на това, което прави, обича ежедневните предизвикателства и динаминичната работна обстановка. Шеф Колев завършва международно кулинарно училище през 2014 г., и реализира два стажа в чужбина – в “Market by Jean-Georges” в Доха, Катар и в “Jean-Georges Steakhouse” във Вашингтон, САЩ. Придобивайки професионален опит работи на три различни континента и се среща с големи европейски, американски и азиатски готвачи. Преди да стане шеф-инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт - CAI, е работил 5 години в Норвегия, включително като заместник главен готвач за победителя в Bocuse d'or 2009 Geir Skeie. Шеф Колев е носител на множество престижни награди от кулинарни състезания в България и в чужбина: 2-ро място за „Най-добър отбор“ на Кулинарната купа на България , 1-во място за „Най-добър международен готвач“ на Gastromak в Северна Македония, Златен медал за „Най-добър готвач на годината“ на 11-то Международно кулинарно състезание в Южна Европа.
Станислав Кубарев
Станислав Кубарев е шеф-инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт - CAI. С над 15 години опит в кулинарната индустрия, шеф Кубарев се отличава с висока креативност и новаторско мислене, и е винаги щастлив да сподели своите знания и умения както със своите студенти, така и със страстните любители на кулинарното изкуство. Получава образование в Wellington Technology Institute и NZ School of Food and Wine. Оттогава Станислав Кубарев опознава различни кухни по света и работи в множество ресторанти в 4 държави, включително португалския ресторант Vila Joya с 2 звезди Мишлен. През 2016 г. шеф Станислав става част от екипа на Института по кулинарни изкуства във Варна, като значително допринася за развитието и усъвършенстването на кулинарните програми. Шеф Станислав е винаги в крак с новите технологии, техники и направления в кулинарията, благодарение на непрестанното си желание да изследва и практикува своя занаят. Освен готвене и преподаване, шеф Станислав Кубарев усвоява и втора професия – фотография и видеозаснемане на храни, като води канал за рецепти за храна в YouTube.
Хю Бутен
Шеф Хю Бутен е изключително креативен и позитивен човек с повече от 30 години опит. След като завършва кулинарни изкуства в Институт по туризъм и хотелиерство Du Québec, в Монреал, шеф Бутен придобива солиден опит, работейки като готвач в цял свят, като Мексико, Австралия, Бахамските острови, Малайзия, САЩ и Куба, включително в ресторанта с 3 звезди "Мишлен" на Бернар Лоазо в Бургундия, Франция. Повече от 8 години е шеф-инструктор в два кулинарни университета в Мексико Сити, а от 2015г. обучава студенти по кулинарни изкуства в България, като Програмен директор и главен шеф-инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт – CAI. Като признат кулинарен експерт, шеф Бутен често е канен като съдия в различни конкурси, а през 2017 г. е член на журито в конкурса Bocuse D’Or Bulgaria. Освен това е треньор на няколко кулинарни отбора, печелещи първите места в различни кулинарни купи и състезания. Негови ученици печалят златото в: „категория Месо“ и „Най-добър отбор“ на Националната кулинарна купа на България 2022, „Най-добър сладкар“ на Националната кулинарна купа през 2019 в Пловдив.