Киш в средиземноморски стил със сьомга
Рецепта от Таня Донева за киш в средиземноморски стил със сьомга, броколи и аспержи
И да я печеш, и да я пържиш, сьомгата винаги ще си е все така вкусна. Особено когато я приготвиш по средиземноморски. Затова запретни ръкави и изпробвай рецептата на Таня Донева за този божествен киш със сьомга.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За тестото:
250г
брашно½ ч. л.
сол120г
студено масло, нарязано на кубчета2 с. л.
ледена вода1 бр.
яйцеЗа пълнежа:
400 г
филе от сьомга150 г
броколи5-6бр.
пресни аспержи100 г
твърдо сирене2 бр.
яйца⠀250 г
заквасена сметана 25% масленост⠀сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1
В купа смеси брашното и солта. Прибави маслото към брашното и разтрий с пръсти, докато сместа стане на трохи. Добави яйцето (леко разбито) + 1-2 супени лъжици ледена вода. Замеси набързо.
2
Разточи тестото между два листа хартия за печене с дебелина около 4-5 мм. Постави го във формата и оформи добре. Прибери формата с тестото в хладилника за 30 минути.
3
Включи фурната на 190°С. Изпечи основата за киша за 30 минути, като поставиш хартия върху тестото и тежест (може и стар боб). След това време, премахни хартията и тежестта и печи още 10 минути на 180°С.
4
Приготви плънката, като нарежеш рибата на малки парчета. Посоли.
5
Потопи броколите, разделени на розички, и аспержите, нарязани на парчета, във вряща подсолена вода за 3 минути.
6
Настържи твърдото сирене на ситно ренде.
7
Леко разбий яйцата с телена бъркалка. Добави заквасената сметана и разбъркай до еднородна смес. Прибави настърганото сирене. Подправи със сол и черен пипер.⠀
8
Изсипи върху основата за киша половината от течната плънка и подреди половината парчета риба, броколи и аспержи. Изсипи останалата плънка и подреди останалите сьомга, броколи и аспержи.
9
Изпечи киша до готовност в предварително загрята фурна на 180°C за 30-40 минути или докато придобие златист загар.
10
Извади киша и го охлади върху решетка.