Ягодов тарт
Рецепта за уникално вкусен ягодов тарт от Таня Донева, с който ще очароваш семейството и приятелите

Виж колко лесно можеш да приготвиш този вкусен тарт с крехка маслена основа и нежен домашен крем с аромат на ванилия и лимони.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За основата:
100г
меко масло70г
пудра захар1ч.л.
ванилов екстракт3бр.
жълтъци200г
брашно100г
ягодов конфитюрЗа крема:
300мл
пълномаслено прясно мляко100мл
млечна пълномаслена сметана 30%65г
жълтъци60г
кристална захар10г
ванилова захар30г
царевично нишестекората от един лимон,
изрежи я с белачка за зеленчуци40г
масло5г
желатин, приготвен по указанието на опаковкатаЗа декорация:
300г
ягодиНачин на приготвяне
1
Започни с приготвянето на блата, като първо трябва да разделиш белтъците от жълтъците. Белтъците прибери в затворен съд в хладилника - можеш да ги използваш в следващите няколко дни за приготвяне на друг вкусен десерт или да си направиш протеинов омлет.
2
Разбий с миксер мекото масло с пудрата захар, докато сместа се превърне в пухкав крем. Прибави жълтъците един по един, като след всяко добавяне разбиваш с миксера до пълното им усвояване. Прибави ваниловия екстракт и разбий отново.
3
Пресей брашното върху маслената смес и разбъркай със силиконова шпалула, докато всичко се смеси, без да бъркаш продължително.
4
Опаковай тестото в свежо стреч фолио и го прибери в хладилника за 1 час.
5
Включи фурната да загрява на 180°С.
6
Върху леко набрашнен плот разточи изстуденото тесто до дебелина 4-5 мм. Постави го върху форма за тарт (добре е, ако формата е с подвижно дъно, но и друга ще свърши работа, стига да поставиш хартия за печене и да я намажеш добре с масло).
7
Оформи тестото добре и го набоди с вилица по дъното. Постави върху него хартия за печене и тежести. За целта може да използваш стар боб или ориз, които да използваш за тази цел многократно.
8
Изпечи кората за тарта за 15 минути с тежестите. След това извади от фурната, премахни хартията и тежестите и печи още 10-15 минути, докато порозовее по дъното и по ръбовете.
9
Остави готовия блат да изстине напълно във формата, преди да го извадиш.
10
Продължи с приготвянето на крема. Загрей млякото и сметаната в касерола почти до кипене заедно с лимоновата кора. Прецеди течността. Разбий жълтъците със захарта в купа, след това добави нишестето и разбъркай добре с телена бъркалка.
11
Добави леко поохладените млечни продукти към яйчената смес. Разбъркай добре, след това върни на котлона и готви до сгъстяване, като бъркаш непрекъснато и енергично.
12
Когато кремът е готов, махни от котлона и го остави за 2-3 минути. Разбърквай го от време на време, за да не хване коричка. Прибави разтопения желатин и отново разбъркай добре. След като се поохлади, прибави и маслото.
13
За да сглобиш тарта, намажи конфитюра равномерно по повърхността на готовата основа и изсипи отгоре крема.
14
Прибери тарта в хладилник за няколко часа, докато стегне.
15
Преди да сервираш, украси по повърхността с пресни ягоди.