Маринован октопод на скара с риган и чесън
Рецепта за октопод на скара с марината от чесън и риган

Лесна и вкусна рецепта за любителите на пресни морски дарове
Необходими продукти
КоличествоПродукти
1бр.
октопод (средно голям)1глава
кромид лук2бр.
моркови½глава
целина2ск.
чесън50г
пресен риган70мл
зехтин1бр.
лимон50г
морска солНачин на приготвяне
1
Изчисти октопода, измий го и го сложи на котлона в дълбок съд с вода.
2
Нарежи лука, морковите и целината на едро и ги добави към врящия октопод.
3
Прибави две коркови тапи, тъй като ензимите в корка правят месото по-крехко.
4
Месото на октопода е готово, когато лесно го пробождаш с вилица – след около 40 мин.
5
Отрежи пипалата на октопода, а тялото нарежи на парчета.
6
Поръси месото със счукан чесън и ситно нарязан пресен риган и го остави да се маринова за 30 мин в хладилник.
7
Печи на силно загрята скара за около 8 минути, като обръщаш често и поръсваш с лимонов сок.
8
Сервирай октопода полят със зехтин и поръсен с морска сол.