Баклава с локум

Рецепта за баклава с локум и още нещо

Баклава с локум

Една своеобразна „среща на Запада с Изтока“

Време60 мин
ТрудностСредна
Брой порции15

Необходими продукти

КоличествоПродукти
500г
кори за баница
300г
розов локум (2 кутии)
4бр.
яйца
150г
захар
150г
краве масло
250г
орехи, счукани или смлени
80г
галета
10г
бакпулвер
5г
канела
За сиропа:
750мл
вода
250мл
захар
4
ванилии
1бр.
лимон - кората

Начин на приготвяне

1
Разбий яйцата, захарта, олиото и галетата с бакпулвера на гъста каша.
2
Нарежи локума парчета - всяко локумче на 4 части.
3
Вземи по 2 листа кори и като ги намажеш помежду им с масло. В началото нареди  парчета локум, след това орехи и по останалата част от кората разпредели 2 с.л. от пандишпановата смес. Навий се на руло и така докато свършат всички кори. 
4
Нареди ги в правоъгълна тава, върху харитя за печене. Изпечи баклавата в предварително загрята на 170 °C фурна до леко покафеняване за около 30 мин.
5
След като изстине баклавата се нарязва на парчета и се залива със сироп. Задължително трябва да престои 10-12 часа преди сервиране.
За сиропа:
Сложи продуктите в тенджера и остави да заври. Накрая настържи кората на лимона в сиропа за по-свеж вкус.