Баклава с локум
Рецепта за баклава с локум и още нещо

Една своеобразна „среща на Запада с Изтока“
Необходими продукти
КоличествоПродукти
500г
кори за баница300г
розов локум (2 кутии)4бр.
яйца150г
захар150г
краве масло250г
орехи, счукани или смлени80г
галета10г
бакпулвер5г
канелаЗа сиропа:
750мл
вода250мл
захар4
ванилии1бр.
лимон - коратаНачин на приготвяне
1
Разбий яйцата, захарта, олиото и галетата с бакпулвера на гъста каша.
2
Нарежи локума парчета - всяко локумче на 4 части.
3
Вземи по 2 листа кори и като ги намажеш помежду им с масло. В началото нареди парчета локум, след това орехи и по останалата част от кората разпредели 2 с.л. от пандишпановата смес. Навий се на руло и така докато свършат всички кори.
4
Нареди ги в правоъгълна тава, върху харитя за печене. Изпечи баклавата в предварително загрята на 170 °C фурна до леко покафеняване за около 30 мин.
5
След като изстине баклавата се нарязва на парчета и се залива със сироп. Задължително трябва да престои 10-12 часа преди сервиране.
За сиропа:
Сложи продуктите в тенджера и остави да заври. Накрая настържи кората на лимона в сиропа за по-свеж вкус.