Баклава с орехи
Рецепта за баклава с орехи от Елица Сърбева
Вдигни летвата на сладките изкушения с рецептата на Елица Сърбева за баклава с орехи – хрупкави кори, ароматно масло и богат орехов пълнеж, залети със сладък захарен сироп. Перфектна както за специални поводи, така и за малки моменти на наслада.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
1пакет
кори за баница Fine Life200 г
пречистено масло (гхи)500г
счукани орехиЗа сиропа:
500мл
вода350г
захар100г
мед1-2пръчки
канела2-3семена
карамфилкора от един портокал
кора от един лимон
1шушулка
ванилияНачин на приготвяне
1
Започни с приготвянето на сиропа, за да има време да изстине напълно, преди да залееш баклавата. В касерола изсипи водата, захарта и всички подправки. Изстържи семенцата от шушулката ванилия и сложи всичко (семенца и шушулка) във водата. Вари на умерен огън до редуциране на течността. Свали от огъня, добави меда, разбъркай и остави настрана.
2
Включи фурната да загрява на 180°С.
3
Разтопи маслото гхи.
4
Изрежи корите за баница в желаната форма. Подреди 8 броя кори, всяка намазана с масло. Отгоре поръси с тънък слой орехи. Следват 4 кори, намазани с масло, и отново тънък слой орехи. Повтори, докато корите не свършат. Завърши с кора, като не я мажи с масло.
5
След като подредиш баклавата, я нарежи в желаната форма, като използваш тънък нож. Печи на 180°С в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 минути до златисто.
6
След като извадиш от фурната, увери се, че сиропът е напълно студен и залей горещата баклава.