Миди в бял винен сос с магданозено олио
Рецепта за миди с бял винен сос, магданозен дресинг, лимон и чесън

Вкусно летно предложение за любителите на морските дарове
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За мидите:
1кг
черноморски миди или друг вид миди60г
кромид лук 10г
скилидки чесън200мл
бяло вино100г
масло100г
готварска сметана3кг
кората на един лимон150г
Подправки (сол и черен пипер)За магданозеното олио:
60г
магданоз100мл
олиоЗа сервиране:
1бр.
багетаНачин на приготвяне
1
Нарежи лука и чесъна на дребно.
2
Разтопи маслото в дълбок тиган, сотирай лука и чесъна за кратко, добави мидите, бялото вино и кората от лимона и захлупи с капак. Готви 5-6 мин. Когато мидите се отворят, ги постави в чиния или плато за сервиране.
3
Към получения сос добави сметаната и остави соса да заври. Овкуси със сол и пипер и го пресечи с магданозеното олио.
4
За магданозеното олио: бланширай магданоза във вряла вода със сол. Шокирай го в ледена вода и блендирай заедно с олиото. Прецеди сместа и съхранявай в хладилник.
5
Полей мидите със соса, декоритай с листа магданоз и сервирайт с препечена багета.
Съвет:
Може да замениш олиото със зехтин.