Миди в бял винен сос с магданозено олио

Рецепта за миди с бял винен сос, магданозен дресинг, лимон и чесън

Миди в бял винен сос с магданозено олио

Вкусно летно предложение за любителите на морските дарове

Време40 мин
ТрудностЛесна
Брой порции2

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За мидите:
1кг
черноморски миди или друг вид миди
60г
кромид лук 
10г
скилидки чесън
200мл
бяло вино
100г
масло
100г
готварска сметана
3кг
кората на един лимон
150г
Подправки (сол и черен пипер)
За магданозеното олио:
60г
магданоз
100мл
олио
За сервиране:
1бр.
багета

Начин на приготвяне

1
Нарежи лука и чесъна на дребно.
2
Разтопи маслото в дълбок тиган, сотирай лука и чесъна за кратко, добави мидите, бялото вино и  кората от лимона и захлупи с капак. Готви 5-6 мин. Когато мидите се отворят, ги постави в чиния или плато за сервиране.
3
Към получения сос добави сметаната и остави соса да заври. Овкуси със сол и пипер и го пресечи с магданозеното олио.
4
За магданозеното олио: бланширай магданоза във вряла вода със сол. Шокирай го в ледена вода и блендирай заедно с олиото. Прецеди сместа и съхранявай в хладилник.
5
Полей мидите със соса, декоритай с листа магданоз и сервирайт с препечена багета. 
Съвет:
Може да замениш олиото със зехтин.