Три вида марината за говежди и телешки стекове със сос чимичури

Рецепта за сочни говежди стекове, изпечени на барбекю и поднесени със сос чимичури, от Елица Сърбева

Рецепта за сочни говежди стекове, изпечени на барбекю и поднесени със сос чимичури, от Елица Сърбева

Наслади се на барбекю сезона с тази апетитна рецепта, която е перфектният повод да събереш близките ти на градинско парти.

Време2 часа
ТрудностЛесна
Брой порции3

Необходими продукти

КоличествоПродукти
Необходими продукти:
3бр.
бразилски говежди рибай стек
3с.л.
масло (по желание)
За марината с вино:
1/2ч.л.
сол
2скилидки
чесън
2-3стръка
розмарин
1-2ч.л.
соев сос, с по-малко съдържание на сол
3-4с.л.
зехтин Extra Virgin
3-4с.л.
червено вино Порто
2-3с.л.
прясно изцеден портокалов сок
1/2ч.л.
чили люспи
черен пипер
За пикантна марината с лайм:
2-3с.л.
прясно изцеден сок от лайм
3-4 с.л.
зехтин Extra Virgin
1с.л.
соев сос, с по-малко съдържание на сол
1скилидка
чесън
1-2
люти чушки
1ч.л.
кафява захар
черен пипер
За сладка марината с мед:
2-3с.л.
прясно изцеден портокалов сок
3-4с.л.
зехтин Extra Virgin
1с.л.
балсамико
1с.л.
соев сос, с по-малко съдържание на сол
1с.л.
мед
шепа свеж магданоз
черен пипер
За соса чимичури:
300г
свеж магданоз
70г
свеж риган
150мл
зехтин Extra Virgin
1/2ч.л.
сол
1ч.л.
чили люспи
2бр.
люти чушки (по избор и по желание)
2-3скилидки
чесън
2-3с.л.
балсамико
1-2с.л.
прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне на маринатата с вино:
1
Смеси всички продукти за маринатата без розмарина в купичка. Разбъркай добре.
2
Сложи стека в плик за замразяване или в чиния. Изсипи маринатата. Добави клонките розмарин и затвори плика плътно или покрий чинията със стреч фолио. Прибери в хладилник за от 2 до 4 часа.
Начин на приготвяне на пикантната марината с лайм:
1
Нарежи лютите чушки на дребно и смеси всички продукти за маринатата в купичка. Разбъркай добре.
2
Сложи стека в плик за замразяване или в чиния. Изсипи маринатата. Затвори плика плътно или покрий чинията със стреч фолио. Прибери в хладилник за около 4 часа.
Начин на приготвяне на сладката марината с мед:
1
Смеси всички продукти за маринатата в купичка и разбъркай добре.
2
Сложи стека в плик за замразяване или в чиния. Изсипи маринатата. Затвори плика плътно или покрий чинията със стреч фолио. Прибери в хладилник от 4 до 8 часа.
Начин на приготвяне на стековете:
1
След като стековете са се мариновали, извади ги на стайна температура за около 30 минути преди готвене.
2
След като барбекюто е достатъчно нагорещено, постави стека и готви до желаната степен на изпичане. Ако искаш да е по-суров, готви за около 2-3 минути от всяка страна. За по-изпечено месо, остави на барбекюто за около 3-4 минути от всяка страна.
3
В последните 30 секунди на готвене от втората страна може да добавиш и 1 с.л. масло за допълнителен вкус и аромат.
4
Свали от огъня и остави месото настрана за около 10 минути преди да го разрежеш. По този начин ще го запазиш максимално сочно. След като свалиш стека от барбекюто, той ще продължи да се готви още известно време, така че внимавай да не го пресготвиш и по този начин да стане жилав.
Начин на приготвяне на соса чимичури:
1
Измий чушките и махни дръжките им. Почисти скилидките чесън и ги сложи заедно с чушките в блендер. Обери листенцата риган и ги прибави.
2
Добави всички останали продукти и блендирай до еднородна смес. Подправи по твой вкус с още малко сол или лимонов сок.

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица