Три вида марината за говежди и телешки стекове със сос чимичури
Рецепта за сочни говежди стекове, изпечени на барбекю и поднесени със сос чимичури, от Елица Сърбева

Наслади се на барбекю сезона с тази апетитна рецепта, която е перфектният повод да събереш близките ти на градинско парти.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
Необходими продукти:
3бр.
бразилски говежди рибай стек3с.л.
масло (по желание)За марината с вино:
1/2ч.л.
сол2скилидки
чесън2-3стръка
розмарин1-2ч.л.
соев сос, с по-малко съдържание на сол3-4с.л.
зехтин Extra Virgin3-4с.л.
червено вино Порто2-3с.л.
прясно изцеден портокалов сок1/2ч.л.
чили люспичерен пипер
За пикантна марината с лайм:
2-3с.л.
прясно изцеден сок от лайм3-4 с.л.
зехтин Extra Virgin1с.л.
соев сос, с по-малко съдържание на сол1скилидка
чесън1-2
люти чушки1ч.л.
кафява захарчерен пипер
За сладка марината с мед:
2-3с.л.
прясно изцеден портокалов сок3-4с.л.
зехтин Extra Virgin1с.л.
балсамико1с.л.
соев сос, с по-малко съдържание на сол1с.л.
медшепа свеж магданоз
черен пипер
За соса чимичури:
300г
свеж магданоз70г
свеж риган150мл
зехтин Extra Virgin1/2ч.л.
сол1ч.л.
чили люспи2бр.
люти чушки (по избор и по желание)2-3скилидки
чесън2-3с.л.
балсамико1-2с.л.
прясно изцеден лимонов сокНачин на приготвяне
Начин на приготвяне на маринатата с вино:
1
Смеси всички продукти за маринатата без розмарина в купичка. Разбъркай добре.
2
Сложи стека в плик за замразяване или в чиния. Изсипи маринатата. Добави клонките розмарин и затвори плика плътно или покрий чинията със стреч фолио. Прибери в хладилник за от 2 до 4 часа.
Начин на приготвяне на пикантната марината с лайм:
1
Нарежи лютите чушки на дребно и смеси всички продукти за маринатата в купичка. Разбъркай добре.
2
Сложи стека в плик за замразяване или в чиния. Изсипи маринатата. Затвори плика плътно или покрий чинията със стреч фолио. Прибери в хладилник за около 4 часа.
Начин на приготвяне на сладката марината с мед:
1
Смеси всички продукти за маринатата в купичка и разбъркай добре.
2
Сложи стека в плик за замразяване или в чиния. Изсипи маринатата. Затвори плика плътно или покрий чинията със стреч фолио. Прибери в хладилник от 4 до 8 часа.
Начин на приготвяне на стековете:
1
След като стековете са се мариновали, извади ги на стайна температура за около 30 минути преди готвене.
2
След като барбекюто е достатъчно нагорещено, постави стека и готви до желаната степен на изпичане. Ако искаш да е по-суров, готви за около 2-3 минути от всяка страна. За по-изпечено месо, остави на барбекюто за около 3-4 минути от всяка страна.
3
В последните 30 секунди на готвене от втората страна може да добавиш и 1 с.л. масло за допълнителен вкус и аромат.
4
Свали от огъня и остави месото настрана за около 10 минути преди да го разрежеш. По този начин ще го запазиш максимално сочно. След като свалиш стека от барбекюто, той ще продължи да се готви още известно време, така че внимавай да не го пресготвиш и по този начин да стане жилав.
Начин на приготвяне на соса чимичури:
1
Измий чушките и махни дръжките им. Почисти скилидките чесън и ги сложи заедно с чушките в блендер. Обери листенцата риган и ги прибави.
2
Добави всички останали продукти и блендирай до еднородна смес. Подправи по твой вкус с още малко сол или лимонов сок.