Агнешка плешка във винен сос

Рецепта за сочно агнешко във винен сос от Елица Сърбева

Агнешка плешка във винен сос

Перфектната рецепта за великденските празници или ако искаш да разнообразиш менюто. Агнешкото става на конци, а сосът е абсолютно феноменален!

Време3.5 часа
ТрудностСредна
Брой порции6

Необходими продукти

КоличествоПродукти
1кг
агнешка плешка
5-6бр.
моркови METRO Chef
500г
бейби картофи
1-2бр.
люти чушки
1-2бр.
малки патладжани
За маринатата:
1-2ч.л.
сол
1/2ч.л.
млян черен пипер
1ч.л.
сух риган
1ч.л.
сух чесън
1ч.л.
джоджен
За винения сос:
200мл
маслиново масло
3-4глави
сладък лук
2-3стебла
целина
150г
доматено пюре
200мл
бяло вино
500мл
телешки бульон METRO Chef
1връзка
магданоз
2с.л.
кафява захар
За гарнитурата:
400г
заквасена сметана
1бр.
краставица
400г
киноа METRO Chef
1връзка
магданоз

Начин на приготвяне

1
Приготви си голям тиган и йенски съд (или гювеч). Включи фурната да загрява на 180°С. Сложи йенския съд (или гювеча) да загряват заедно с фурната.
2
Мариновай месото. Почисти го хубаво от жилите и го нарежи на парчета с големина около 6-7 см. Добави му всички подправки и разбъркай добре. Остави на стайна температура за около 40 минути.
3
Измий целината и чушките, обели лука. Нарежи ги на дребно.
4
Карамелизирай лука с няколко супени лъжици маслиново масло на тиган. Не забравяй да бъркаш непрекъснато, за да не загори! Добави кафявата захар, лютите чушки и целината и разбъркай, докато захарта се карамелизира.
5
Добави парчетата месо и бъркай, така че да се запечатат от всички страни. Изсипи виното и изчакай да се редуцира наполовина. Прибави доматеното пюре и нарязания магданоз и разбъркай.
6
Прехвърли всичко от тигана в йенския съд (гювеча). Изсипи телешкия бульон. Сложи капак или покрий плътно с алуминиево фолио. Намали фурната на 160°С и сложи да се пече за 1,5 часа.
7
Приготви останалите зеленчуци – измий добре картофите, патладжаните и морковите и ги нарежи на едро. Картофите може да останат цели, ако са бейби.
8
Прибави ги към месото и отново покрий плътно с алуминиево фолио. Сложи във фурната да се допече за още час.
9
Преди изваждане на месото от фурната, приготви киноата, както е описано на опаковката. След готвене, добави маслиново масло, посоли и разбъркай.
10
В купичка изсипи заквасената сметана. Нарежи краставицата и я добави към сметаната. Посоли и подправи с черен пипер.
11
След още час печене, внимателно извади йенския съд от фурната.
12
Сервирай, като направиш канапе от киноа, отгоре подреди парчета зеленчуци и агнешко. За финал прибави 2 супени лъжици от заквасената сметана и поръси обилно с нарязан магданоз. Не забравяй да отсипеш от соса!
Избрани продукти за тази рецепта

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица