Агнешка плешка във винен сос
Рецепта за сочно агнешко във винен сос от Елица Сърбева

Перфектната рецепта за великденските празници или ако искаш да разнообразиш менюто. Агнешкото става на конци, а сосът е абсолютно феноменален!
Необходими продукти
КоличествоПродукти
1кг
агнешка плешка5-6бр.
моркови METRO Chef500г
бейби картофи1-2бр.
люти чушки1-2бр.
малки патладжаниЗа маринатата:
1-2ч.л.
сол1/2ч.л.
млян черен пипер1ч.л.
сух риган1ч.л.
сух чесън1ч.л.
джодженЗа винения сос:
200мл
маслиново масло3-4глави
сладък лук2-3стебла
целина150г
доматено пюре200мл
бяло вино500мл
телешки бульон METRO Chef1връзка
магданоз2с.л.
кафява захарЗа гарнитурата:
400г
заквасена сметана1бр.
краставица400г
киноа METRO Chef1връзка
магданозНачин на приготвяне
1
Приготви си голям тиган и йенски съд (или гювеч). Включи фурната да загрява на 180°С. Сложи йенския съд (или гювеча) да загряват заедно с фурната.
2
Мариновай месото. Почисти го хубаво от жилите и го нарежи на парчета с големина около 6-7 см. Добави му всички подправки и разбъркай добре. Остави на стайна температура за около 40 минути.
3
Измий целината и чушките, обели лука. Нарежи ги на дребно.
4
Карамелизирай лука с няколко супени лъжици маслиново масло на тиган. Не забравяй да бъркаш непрекъснато, за да не загори! Добави кафявата захар, лютите чушки и целината и разбъркай, докато захарта се карамелизира.
5
Добави парчетата месо и бъркай, така че да се запечатат от всички страни. Изсипи виното и изчакай да се редуцира наполовина. Прибави доматеното пюре и нарязания магданоз и разбъркай.
6
Прехвърли всичко от тигана в йенския съд (гювеча). Изсипи телешкия бульон. Сложи капак или покрий плътно с алуминиево фолио. Намали фурната на 160°С и сложи да се пече за 1,5 часа.
7
Приготви останалите зеленчуци – измий добре картофите, патладжаните и морковите и ги нарежи на едро. Картофите може да останат цели, ако са бейби.
8
Прибави ги към месото и отново покрий плътно с алуминиево фолио. Сложи във фурната да се допече за още час.
9
Преди изваждане на месото от фурната, приготви киноата, както е описано на опаковката. След готвене, добави маслиново масло, посоли и разбъркай.
10
В купичка изсипи заквасената сметана. Нарежи краставицата и я добави към сметаната. Посоли и подправи с черен пипер.
11
След още час печене, внимателно извади йенския съд от фурната.
12
Сервирай, като направиш канапе от киноа, отгоре подреди парчета зеленчуци и агнешко. За финал прибави 2 супени лъжици от заквасената сметана и поръси обилно с нарязан магданоз. Не забравяй да отсипеш от соса!