Кои са традиционните храни на българската трапеза и колко здравословни са те?

Традиционната българска кухня е пъстра смесица от класически български ястия, преплетени с вкусовите предпочитания на славянските, турските, гръцките и други близки до нас народи. В кухнята ни има много отличителни черти при приготвянето на храната, които допринасят за невероятния вкус и питателност на ястията.

Кои са традиционните храни на българската трапеза и колко здравословни са те?

Богата, разнообразна и събрала в себе си кулинарните традиции на няколко народа, българската кухня е изключително вкусна и питателна. Страната ни е известна в цял свят със свои характерни продукти и рецепти, които радват небцето както на туристите у нас, така и на сънародниците ни.
В хранителните навици на българите от векове присъстват продукти, които могат да задоволят нуждите на организма от балансирано и разнообразно меню. Нека не забравяме още, че предците ни са разчитали основно на билки от градината им, за да лекуват различни неразположения.
В традиционната българска кухня откриваме както класически местни рецепти, така и наследени такива, най-вече от Гърция, Турция, славянските страни. Все по-устойчиво в последните години у нас навлизат и ястия от останалата част на Европа.
За да отговорим на въпроса „Здравословна ли е българската кухня?“, няма как да не разгледаме основните продукти и готварски методи, използвани в нея.
Най-напред ще обобщим, че традиционното хранене на предците ни съдържа предимно зеленчуци, плодове, варива, кисело мляко, подправки, ферментирали храни и месо, което е в по-малки количества. Народът ни от край време спазва православните пости, разчита на продукти от собствената си градина, както и на домашно приготвени консерви.
Традиционните гозби у нас се приготвят на слаб огън – техника, която освен че обогатява вкуса, запазва полезните вещества в храната и помага за по-лесното им усвояване от организма. Намирам това за изключителен плюс в полза на местните хранителни навици.
Що се отнася до това какво слагаме на трапезата си, то звездата безспорно е

Киселото мляко

Известно в цял свят, българското кисело мляко е богато на полезни бактерии като Lactobacillus Bulgaricus, които го превръщат в естествен пробиотик – толкова важен за нашето здраве. Освен това в него откриваме още калций, витамини от групата В, фосфор, магнезий, калий, богато е на протеини и полезни мазнини. След всичко изброено можем само да припомним, че киселото мляко допринася за здравето на храносмилателния тракт, сърцето, костите, нормализира кръвното налягане, засилва имунитета. Не случайно някои от любимите гозби на българите са тараторът, айрянът, киселото мляко с мед. Използваме го още за сосове, плънки, застройки и разядки.

Сирене

Бялото саламурено сирене е неизменен спътник на любимата шопска салата, баници и печива, гюведжета, които често приготвяме в България. Тайната му се крие в закваската с млечнокисели бактерии, хубавото мляко и зреенето, което продължава поне 60 дни. Богато е на мазнини и белтъчини, протеини, минерални соли, калций, калий, пептиди, аминокиселини, които ни помагат да имаме здрав стомах, зъби, кости.
Що се отнася до ползите от консумацията на сирене, трябва да отбележим, че е изключително важно да избираме качествени сирена, в които не са вложени палмово масло, наситени и хидрогенирани мазнини, известни с вредите им за здравето. Заради високата масленост, традиционното българско сирене също не се препоръчва в големи количества за хора, които следят калориите си. Затова пък можем да го заменим с изварата, която е по-диетична и също изобилства в местното производство.
Нека не забравяме, че в България се произвеждат млечни продукти и от козе, овче, биволско мляко, които не отстъпват по вкусови качества на кравето кисело мляко и сирене.

Мед

Отново нещо безценно, което е част от народната кухня и медицина на българите от векове. С богатия си и плътен вкус и доказаните си терапевтични свойства, медът, както и пчелните продукти, са неразделна част от трапезата ни. с него гарнираме обредни хлябове, десерти, печива, подслаждаме напитки. Богат е на калций, желязо, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, селен, рибофлавин, витамин С, витамин В, а това изобилие от елементи го прави мощен антиоксидант с антисептични и противовъзпалителни, антибактериални и лечебни свойства. Използва се за лечение и профилактика на редица болести и неразположения. Доста калоричен и сладък е, затова хората с наднормено тегло или проблеми с кръвната захар трябва да имат едно наум колко мед консумират.

Зеленчуци

Дълголетните традиции в земеделието превръщат пресните зеленчуци в основен герой на българската трапеза. Неподражаемите домати, вкусните чушки, лукът, чесънът, морковите, патладжанът, зелето, картофите са част от почти всяко ястие, салата или сос у нас. Богати на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, зеленчуците засилват имунната система, спомагат за поддържане на нормално кръвно налягане, добър тонус, здраво сърце, както и за профилактика и контрол на редица хронични заболявания. В рецептите се срещат печени, варени, пържени, пълнени…
Изключително ценна е традицията за консервирането на зеленчуци у нас. Така домакините ползват качествени местни продукти през всички сезони и могат да бъдат сигурни, че ще избегнат наличието на вредни пестициди и химикали, които попадат в стоката от търговската мрежа.
Приготвянето на туршии също е позитив - консумацията им съчетава ползите за храносмилането както от пресните зеленчуци, така и от ферментиралите храни.

Варива

Боб, леща, грах, ориз – традиционни за България, незаменими във всяка здравословна диета. Освен засищащи и достъпни, варивата са отличен източник на фибри, протеини, калий, фолиева киселина, витамин В, аминокиселини, въглехидрати. Те имат нисък гликемичен индекс, което ги прави идеална храна за хора с диабет, висок холестерол, проблеми с кръвното, сърдечни проблеми, както и за спортуващи, защото осигуряват дълготраен енергиен заряд и сила. Комбинацията им със зеленчуци и билки в традиционните български рецепти увеличава здравословните ползи от ястията с варива.

Билки и подправки

Освен да придават прекрасен аромат и вкус, билките, които най-често се използват в българската кухня, допълват списъка с предимства на традиционните ни ястия. Магданоз, чубрица, джоджен, дафинов лист, мента, девесил, копър са само част от многобройните „бижута“, с които гарнираме гозбите. Богати на активни лечебни вещества, тези билки благоприятстват работата на стомаха и червата, имат успокояващо, антиоксидантно, антисептично, спазмолитично действие, поради което в народната медицина отварите от тях са наложени като средство за лечение на редица неразположения.

Месото

Разбира се, не може без него. Богато на протеини, мазнини, желязо, аминокиселини, колаген, месото присъства в българската кухня под различни форми. Приготвяме различни части от него, като използваме също кокалите, както и животинските субпродукти.
Ястия като дроб сарма и курбан чорба, например, ни помагат да се заредим с витамини от група В, A, D, E и K, фолиева киселина, фосфор, желязо, мед, магнезий, йод, калций, селен, калий, натрий, цинк, манган, както и да си набавим голямо количество есенциални мастни киселини и Омега-3. Ще доставим и колаген за ставите си. Характерната за Югозападна България капама, пък съчетава в себе си ползите от месото, ферментиралото кисело зеле и оризът.
Макар и българските хранителни навици да не са световно признати като здравословни, както е например Средиземноморската диета, националната ни кухня не отстъпва по ползи за организма. Трябва да направим уговорката обаче, че някои родни гозби са доста мазни, други – по-тежки и трудни за усвояване. Ако харесвате националната ни кухня и предпочитате да се придържате основно към нея в ежедневието си, не пренебрегвайте актуалното си здравословно състояние и хронични заболявания. Балансирайте менюто си така, че да отговаря на нуждите на тялото Ви или пък потърсете осъвременени и здравословни варианти, за да приготвите любимите български гозби.

Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Свържи се с нас