Говеждо бонфиле с карамелизиран лук и винен сос
Рецепта за говеждо бонфиле с карамелизиран лук и винен сос от Елица Сърбева
Наближават дните на Голямото преяждане, така че преспокойно можеш да добавиш и тази рецепта от Cake and Pancake в менюто - говеждо бонфиле на фурна с карамелизиран лук и винен сос! И съответните продукти в количката в МЕТРО.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За месото:
1кг
говеждо бонфиле Black Angusсол
черен пипер
няколкостръка
розмаринняколкостръка
мащерка150г
маслоЗа пюрето:
1кг
картофи100г
масло250мл
прясно млякоЗа карамелизирания лук:
6-7бр.
лук50г
маслоЗа граха:
400г
замразен грах50г
масло1/2ч. л.
риган1/2ч. л.
босилек1/3ч. л.
сол1скилидка
чесън1/4ч. л.
черен пипер1/3ч. л.
пушен червен пиперЗа соса:
500мл
телешки бульон300мл
червено сухо вино2с. л.
захарняколкостръка
розмаринняколкостръка
мащеркасок от 1 нар
Начин на приготвяне
1
Включи фурната да се загрява на 200°C. Измий добре месото, подсуши го и почисти ципите. Това се прави най-лесно с остър нож, без да дърпаш много, за да не накъсаш месото. Ще ги познаеш, защото са леко синкави. Завий хубаво месото на руло и го пристегни с готварски конец. Поръси обилно със сол и черен пипер от всички страни.
2
Нагорещи голям тиган, който може да побере цялото парче месо. Сложи 1-2 стръкчета розмарин в тигана. Запечатай месото от всички страни. Добави маслото, за да придаде още по-карамелен вкус. След това прехвърли месото в тавичка, в която си сложил отново няколко стръкчета розмарин. Върху месото сложи няколко парченца масло. Печи на 200°C за около 12-15 минути. Добре е да използваш кухненски термометър, за да не пресготвиш месото. Вътрешната температура на месото трябва да е около 140°C, когато го извадиш от фурната. При средно голямо парче месо тази вътрешна температура се постига на около 13-14 минута. След като извадиш месото, то ще продължи да се готви още известно време, повишавайки температурата с още около 5°C. Когато извадиш месото от фурната, увий го добре или покрий тавата плътно с алуминиево фолио. Нека престои така 15-20 минути.
3
Докато месото е във фурната, приготви соса. В тигана, в който си запечатал месото, изсипи всички продукти за соса. Сложи на силен огън, докато сместа заври. Когато това стане, намали до средна степен на огъня и остави да ври, докато течността не се редуцира наполовина. След това свали от огъня и прецеди соса.
4
Докато сосът се редуцира, а месото е във фурната, приготви картофеното пюре. Измий картофите, обели ги и ги нарежи на парчета. Сложи ги да се варят в подсолена вода до омекване. След това отцеди и намачкай. Добави маслото и постепенно започни да прибавяш млякото до достигане на желаната гъстота. Подправи със сол и черен пипер на вкус.
5
Продължи с приготвянето на карамелизирания лук. Първо го обели и нарежи на дребно, във формата на полумесеци. Добави го в голям тиган заедно с половината от маслото. Сотирай, докато лукът омекне. След това намали силата на огъня наполовина и продължи да бъркаш. Трябва да разбъркваш непрекъснато, докато лукът не добие карамелен цвят. Ако в някакъв момент леко загори, добави 2-3 с. л. вода и разбъркай добре. Не се притеснявай, ако се наложи няколко пъти да деглазираш с вода. Тя ще се изпари. Когато лукът е готов, добави останалото масло и разбъркай, докато се разтопи. Свали от огъня.
6
Нагорещи маслото в тиган и добави граха и всички подправки, заедно със скилидката чесън. Бъркай и готви до омекване на граха - около 10-15 минути.
7
Открий месото и с остър нож отрежи филии с дебелина около 1 см. В дълбока чиния направи канапе от картофеното пюре, отгоре постави 1-2 с. л. от лука, малко грах и 2 парчета от месото. Залей с няколко супени лъжици от соса.