Бистър говежди бульон

Рецепта за бистър домашен говежди бульон

Бистър говежди бульон

Бульонът се прави от говежди или телешки кости, печени и варени на бавен огън

Време5 ч
ТрудностЛесна
Брой порции6

Необходими продукти

КоличествоПродукти
800г
говежди опашки
2кг
яйца
¼глава
целина
120г
моркови
60г
кромид лук
5г
чесън
100г
доматено пюре
15мл
коняк
100мл
бяло вино
4зърна
бахар
4зърна
черен пипер
5г
розмарин
10г
магданоз
15г
масло
5г
захар
4г
подправки (сол ичерен пипер)

Начин на приготвяне

1
Нарежи опашката на малки парчета, най-добре по кокалчетата. След това изплакни със студена вода, подсуши в кухненска хартия и посоли. Обели лука и чесъна и нарежи на едро. 
2
Задуши парчетата от опашки и костите в дълбока тенджера с масло. След това добави лука, чесъна и захарта и оставят леко да се карамелизират. Прибави доматеното пюре, разбъркай и остави да се запържи.
3
Добави коняка и бялото вино и стави яденето да къкри 15 мин, след което добави студена вода. 
4
Кипни за кратко, махни пяната и остави да къкри за 3 часа на ниска температура. 
5
Междувременно, обели  зеленчуците и ги нарежи с големината на орех. Добави зеленчуците към супата заедно с белтъците и подправките и вари за още 1 час.
6
Прецеди бульона през ситна цедка или тензух и остави да изстине. Премахни кожата, мазнините и сухожилията от парчетата от говеждата опашка. След това отстрани и кокалите, а месото нарежи на малки кубчета. 
7
Подправи бульона със сол и пипер. Сервирай се с отстраненото месо и бланшираните зеленчуци.