Бистър говежди бульон
Рецепта за бистър домашен говежди бульон

Бульонът се прави от говежди или телешки кости, печени и варени на бавен огън
Необходими продукти
КоличествоПродукти
800г
говежди опашки2кг
яйца¼глава
целина120г
моркови60г
кромид лук5г
чесън100г
доматено пюре15мл
коняк100мл
бяло вино4зърна
бахар4зърна
черен пипер5г
розмарин10г
магданоз15г
масло5г
захар4г
подправки (сол ичерен пипер)Начин на приготвяне
1
Нарежи опашката на малки парчета, най-добре по кокалчетата. След това изплакни със студена вода, подсуши в кухненска хартия и посоли. Обели лука и чесъна и нарежи на едро.
2
Задуши парчетата от опашки и костите в дълбока тенджера с масло. След това добави лука, чесъна и захарта и оставят леко да се карамелизират. Прибави доматеното пюре, разбъркай и остави да се запържи.
3
Добави коняка и бялото вино и стави яденето да къкри 15 мин, след което добави студена вода.
4
Кипни за кратко, махни пяната и остави да къкри за 3 часа на ниска температура.
5
Междувременно, обели зеленчуците и ги нарежи с големината на орех. Добави зеленчуците към супата заедно с белтъците и подправките и вари за още 1 час.
6
Прецеди бульона през ситна цедка или тензух и остави да изстине. Премахни кожата, мазнините и сухожилията от парчетата от говеждата опашка. След това отстрани и кокалите, а месото нарежи на малки кубчета.
7
Подправи бульона със сол и пипер. Сервирай се с отстраненото месо и бланшираните зеленчуци.