Френска лучена супа
Рецепта за традиционна лучена супа

Една от най-популярните френски супи, изключително подходяща да се стоплиш в зимните дни, а и обикновено съсватките са винаги налични.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
900г
кромид лук100г
масло50мл
бяло вино50г
брашно100г
сирене Ементал или друг вид твърдо сирене1л
зеленчуков бульон (безсолен)50мл
перно или узо4бр.
препечени филийки или резени багета15г
сол и черен пиперНачин на приготвяне
1.
Обели лука, разрежи наполовина и след това на тънки шайби.
2.
В тенджерата, в която ще приготвиш супата, сгорещи маслото и добави лука. След като лука стане прозрачен, загаси с 50 мл бяло вино и след като се изпари към него добави брашното и остави да се задуши до златисто.
3.
Залей с бульона и вари до омекване.
4.
Подправи супата с анасоновата напитка, черния пипер и солта.
5.
Готовата супа сипи в купичка (подходяща за фурна), постави препечената филийка и поръси с нарязаното на жулиени сирене. Може да запечеш филийките със сиренето отделно и при сервирането да ги сложиш като „капаче“ на супата.
6.
Така приготвената супа запечи в гореща фурна докато сиренето добие приятен златист цвят.
7.
Сервирай супата гореща.