Пълнена сьомга със сладко-солен пикантен сос
Рецепта за вкусна сьомга, изключително подходяща за Никулден

Всяка година търсиш идеи и се чудиш какво по-интересно и различно да приготвиш за Никулден? Ето едно предложение от Таня Донева, с което ще изненадаш всички с ефектно и сравнително лесно за приготвяне ястие.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
800г
сьомга филе с кожа 2супени лъжици
зехтин2глави
лук, нарязан на ситно2
червени чушки, нарязани на ситно2чаши
спанакЗа соса:
1чаша
соев сос⅓ чаша
пикантен барбекю сос4скилидки
чесън, много ситно нарязан или пресован⅓чаша
мед4супени лъжици
сладък чили сосЗа гарнитура:
Варен жасминов ориз
Печени чери домати, печен чесън
Салата от спанак и чери домати
Начин на приготвяне
1
Постави в тавичка върху хартия за печене чери доматите и чесъна, разрязан на половина. Овкуси ги със сол и зехтин и ги изпечи за 30 минути на 180°С.
2
Свари в касерола с капак 1 чаша ориз в 2 чаши подсолена вода на тих огън за 20 мин. След това, изключи котлона и махни съда, в който се вари ориза, без да махаш капака. Остави го за 15-20 минути.
3
Нарежи чушките и лука на малки кубчета и ги запържи в две-три супени лъжици зехтин на средна температура, докато омекнат и се зачервят леко. Посоли с щипка сол. След готовност изключи котлона и прибави спанака, разбъркай.
4
Смеси всички продукти за соса в купа до еднородна консистенция и ги остави настрани.
5
Почисти парчето риба от люспите и го подсуши. Нарежи го на три-четири порции с ширина около 5 см. Направи разрез по дължина, така че да се образува джоб за плънката. Напълни “джобовете” със зеленчуците.
6
Загрей голям тиган на средна температура и постави 2 супени лъжици зехтин. Постави пълнените филета от сьомга с кожата надолу и запържи за 4-5 минути, докато кожата се зачерви и месото си промени цвета. Обърни рибата от другата страна и изпържи за още 3-5 минути.
7
Почисти тигана с кухненска кърпа и изсипи соса в него. Вари за 3-5 минути, докато се посгъсти.
8
Сервирай пълнените филета сьомга върху сварения ориз и гарнирай с уникално вкусния сос.
9
Към всяка порция прибави печени чери домати и чесън, както и още от соса.