Шаран плакия
Рецепта за шаран плакия от Супичка

Животът на едро е да посрещнеш Благовещение с едра рибка, приготвена с бахар, дафинови листа и други мерудии.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
1бр.
средно голям шаран1½кг
домати1½кг
лук5с. л.
маслиново масло10зърна
бахар6бр.
дафинов лист4скилидки
чесън½връзка
магданоз1бр.
лимон1ч. ч.
оризНачин на приготвяне
1
Избери средно голям пресен шаран. Почисти го люспите и от вътрешностите. След това го измий със студена вода и осоли от всички страни, вклюително и коремчето на рибата.
2
Измий доматите, почисти ги и ги обели, след което ги нарежи на средно големи парчета. Почисти и нарежи на средно големи парчета лука, почисти и нарежи на ситно чесъна. Изсипи доматите, чесъна и лука в голяма тава, най-добре в тавата на фурната, посоли с около една чаена лъжица сол, добави маслиновото масло, дафиновия лист и бахара и разбъркай. Върху тази смес постави посоления шаран. Покрий с алуминиево фолио и печи в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути, след което махни фолиото и печи още 10 минути, докато рибата се запече.
3
Докато шаранът е във фурната, приготви гарнитурата. Шаранът плакия се комбинира чудесно с ориз или с картофи. Свари ориза в подсолена вода според инструкциите на опаковката. Когато шаранът е готов, извади от фурната и поръси обилно с прясно нарязан магданоз и сервирай с лимон.