Шаран плакия

Рецепта за шаран плакия от Супичка

Шаран плакия

Животът на едро е да посрещнеш Благовещение с едра рибка, приготвена с бахар, дафинови листа и други мерудии.

Време1 час
ТрудностЛесна
Брой порции4

Необходими продукти

КоличествоПродукти
1бр.
средно голям шаран
кг
домати
кг
лук
5с. л.
маслиново масло
10зърна
бахар
6бр.
дафинов лист
4скилидки
чесън
½връзка
магданоз
1бр.
лимон
1ч. ч.
ориз

Начин на приготвяне

1
Избери средно голям пресен шаран. Почисти го люспите и от вътрешностите. След това го измий със студена вода и осоли от всички страни, вклюително и коремчето на рибата.
2
Измий доматите, почисти ги и ги обели, след което ги нарежи на средно големи парчета. Почисти и нарежи на средно големи парчета лука, почисти и нарежи на ситно чесъна. Изсипи доматите, чесъна и лука в голяма тава, най-добре в тавата на фурната, посоли с около една чаена лъжица сол, добави маслиновото масло, дафиновия лист и бахара и разбъркай. Върху тази смес постави посоления шаран. Покрий с алуминиево фолио и печи в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути, след което махни фолиото и печи още 10 минути, докато рибата се запече.
3
Докато шаранът е във фурната, приготви гарнитурата. Шаранът плакия се комбинира чудесно с ориз или с картофи. Свари ориза в подсолена вода според инструкциите на опаковката. Когато шаранът е готов, извади от фурната и поръси обилно с прясно нарязан магданоз и сервирай с лимон.

РЕЦЕПТА ОТ Супичка

Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Супичка.
Още рецепти от Супичка