Стек от млечно телешко на барбекю с броколи и ориз

Рецепта за сочни телешки стекове за незабравимо градинско парти

Рецепта за сочни телешки стекове за незабравимо градинско парти

За перфектен кулинарен резултат са необходими само три неща: качествени продукти, желание и компания, с която да споделиш храната.

Време1 ч
ТрудностЛесна
Брой порции4

Необходими продукти

КоличествоПродукти
2скилидки
чесън, настъргани
2см
парче джинджифил, обелен и настърган
¼чаша
китайско оризово вино
¼чаша
соев сос
1 супена лъжица
сусамово масло
1супена лъжица
мека меласа
1супена лъжица
оризов оцет
4стека
Milk Fed Veal
1глава
броколи, нарязани на цветчета и разполовени 
печени сусамови семена и варен бял жасминов ориз (за сервиране)

Начин на приготвяне

1
В малка касерола с капак постави 2 чаени чаши вода и 1 чаена лъжичка сол. След като заври водата, прибави 1 чаена чаша жасминов ориз, разбъркай и постави капака на касеролата. Намали температурата на много ниска степен и остави ориза за 20 минути. След това махни касеролата от котлона и остави ориза за още 10 минути преди да го сервираш.
2
Приготви марината, като смесиш в купа чесъна, джинджифила, оризовото вино, соевия сос, меласата и оризовия оцет. Постави стековете в плик с цип и прибави половината от маринатата. Затвори плика и го прибери в хладилник поне за 1 час, а най-добре за цяла нощ.
3
Подготви барбекюто, като го загрееш предварително. Ако имаш възможност, приготви на дървени въглища на средно силен огън. Изпечи стековете, като ги обръщаш от време на време – около 3-5 минути от всяка страна за средно изпечен стек. Прехвърли готовото месо върху дъска за рязане и го остави да почива 10 минути. Нарежи стековете на филийки, преди да ги сервираш.
4
Междувременно разбъркай броколите в около ⅓ от запазената марината, добави 1-2 супени лъжици вода и 2 супени лъжици растителна мазнина по избор. Увери се, че броколите са мариновани навсякъде. Сложи ги на барбекюто на среден огън, като от време на време ги обръщаш и ги намазваш често с разредената марината, докато се карамелизират и омекнат леко за около 12 минути. Прехвърли в чиния и остави леко да се охладят.
5
Сервирай, като разделиш броколите и стека, нарязан на филийки, в чинии и поръси с предварително запечен сусам отгоре. Прибави към всяка порция ориз и гарнирай с останалата марината.

Рецепта от таня донева

https://donevatania.com/
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.
Още рецепти от Таня