Португалски деликатес Катапалана
Рецепта за традиционна португалска катапалана

Деликатес от риба и морски дарове в съчетание със зеленчуци, характерен за португалската кухня, който ще се услади на цялото семейство
Необходими продукти
КоличествоПродукти
120г
лук (1 бял и 1 червен)5г
чесън2бр.
камби400г
картофи400г
домати1кг
рибно филе (плътно месо, напр. морски дявол,океански костур) и/или морски дарове (кралски скариди, миди)500мл
сухо бяловино100мл
зехтин2бр.
дафинови листа4стръка
мащерка10г
нарязан магданоз4г
подправки (сол и черен пипер) Начин на приготвяне
1
Обели лука и чесъна и ги нарежи на кръгчета.
2
Обели и нарежи картофите на резени, а камбите на ленти.
3
Нареди зеленчуците в катапаланата.
4
Нарежете рибното филе на парчета и ги сложи върху зеленчуците.
5
Към тях добави избраните морски дарове. Нарежи доматите на четири, изчисти ги от семките и ги добави към катапаланата.
6
Добави солта и пипера, дафиновите листа и мащерката, зехтина и виното.
7
Предварително загрей фурната до 225 °С. Затвори капака и печи катапаланата във фурната (на средната скара) за около 20 минути.
8
След това намали до 175 °С и печете за още 10 минути.
9
Накрая гарнирай с нарязания магданоз.
Съвет:
Катапалана е традиционен меден съд, който може да замените с по-дълбока тава или съд за готвене на миди.