Португалски деликатес Катапалана

Рецепта за традиционна португалска катапалана

Португалски деликатес Катапалана

Деликатес от риба и морски дарове в съчетание със зеленчуци, характерен за португалската кухня, който ще се услади на цялото семейство

Време60 мин
ТрудностЛесна
Брой порции6

Необходими продукти

КоличествоПродукти
120г
лук  (1 бял и 1 червен)
5г
чесън
2бр.
камби
400г
картофи
400г
домати
1кг
рибно филе (плътно месо, напр. морски дявол,океански костур) и/или морски дарове (кралски скариди, миди)
500мл
сухо бяловино
100мл
зехтин
2бр.
дафинови листа
4стръка
мащерка
10г
нарязан магданоз
4г
подправки (сол и черен пипер) 

Начин на приготвяне

1
Обели лука и чесъна и ги нарежи на кръгчета.
2
Обели и нарежи картофите на резени, а камбите на ленти.
3
Нареди зеленчуците в катапаланата.
4
Нарежете рибното филе на парчета и ги сложи върху зеленчуците.
5
Към тях добави избраните морски дарове. Нарежи доматите на четири, изчисти ги от семките и ги добави към катапаланата.
6
Добави солта и пипера, дафиновите листа и мащерката, зехтина и виното.
7
Предварително загрей фурната до 225 °С. Затвори капака и печи катапаланата във фурната (на средната скара) за около 20 минути.
8
След това намали до 175 °С и печете за още 10 минути. 
9
Накрая гарнирай с нарязания магданоз.
Съвет:
Катапалана е традиционен меден съд, който може да замените с по-дълбока тава или съд за готвене на миди.