Техника за филетиране на калкан или друга плоска риба

Специфични стъпки, които трябва да спазваш, за да извадиш най-добрите
филета от рибата

Бульон от хранителни отпадъци

Необходими продукти:

  • 1  бр. пресен калкан, морски език или друга плоска риба
  • 1 бр. отър нож за филетиране

Начин на приготвяне:

  1. Почисти рибата преди да започнеш с филетирането. С помощта на ножа направи разрез от задната страна на главата на рибата към страничната перка.
  2. Внимателно разшири разреза и извади вътрешностите. След като рибата е почистена може да започнеш с филетирането.
  3. Постави ножа над очите на ръба на главата и направи разрез по ръба, като продължиш разреза до опашката в права линия.
  4. Разрежи кожата и месестата част по линията, която отделя перката. 
  5. Повдигни горното филе и направи напречен разрез под месестата част над костите. Повтори и от страната на корема.
  6. От тази страна, след като премахнеш филето, в зависимост от сезона се вижда хайверът.
  7. Обърни рибата (с очите надолу) и повтори горните стъпки, за да извадиш филетата и отдолу.
  8. Сега можеш лесно да извадиш хайвера.
  9. Направи разрез между кожата и месото и внимателно отдели филето, като държиш с едната ръка кожата.
  10. Отрежи под ръба на страничната перката.
  11. Накрая по желание премахни кафеникавата част от месото. Тази част е с високо съдържание на мазнини.
  12. След почистване и филетиране калканът е готов за приготвяне!
Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Свържи се с нас