Филе от пъстърва с велуте от грах и мента, филирани бадеми, сотирани аспержи и сушени маслини

Рецепта за филе от пъстърва с велуте от грах и мента, филирани бадеми, сотирани аспержи и сушени маслини

За почитателите на рибните ястия, едно изискано съчетание на вкусове и аромати.

За почитателите на рибните ястия, едно изискано съчетание на вкусове и аромати.

Време90 мин
ТрудностСредна
Брой порции2

Необходими продукти

КоличествоПродукти
2бр.
цяла пъстърва
сол и пипер за овкусяване
20мл
слънчогледово олио за намазване на рибите
За рибният бульон:
костите и главите на 2 -те риби
1
морков /нарязан/
1/2глава
кромид лук
5г
магданоз дръжки
500мл
студена вода
2бр.
зърна черен пипер
За велутето:
250мл
готов рибен бульон
200г
замразен грах
50г
масло
40г
брашно
5г
листа прясна мента
За аспержите:
6бр.
аспержи
10г
ситна сол
3л
вода
5мл
лимонов сок
10г
краве масло
сол и пипер на вкус
За сервиране:
20г
печени филирани бадеми за сервиране

Начин на приготвяне

1
Отдели внимателно филетата на рибите и премахни костите.
2
Готовите филета овкуси със сол и пипер, навий ги на руло и ги сложи в тава за печене с хартия отдолу.
3
Намажи рибните рула с олиото и ги изпече в предварително загрята на 210° C фурна за 12 мин.
4
За бульона: смеси всички продукти в касерола, като заврат, премахни пяната и вари още 30 мин. Прецеди бульона, който ще е базата за соса, и го охлади.
5
За велутето от грах: в касерола разтопи маслото, добави брашното и готви около 1 мин, след това прибави студения бульон, при непрекъснато бъркане готви още около 1 мин. Добави граха и ментата и кипни отново сместа. Накрая блендираме до гладка хомогенна смес, след което прецеди соса през цедка, за да отстраниш люспите на граха. 
6
За аспержите: Бланширай аспержите във вряща вода, след което ги охлади в лед . Попий ги с кухненска хартия. В тиган разтопи маслото, добави аспержите и овкуси със сол и черен пипер.
Начин на сервиране:
На дъното на чиния постави от соса, добавяме отгоре аспержите, а върху тях рибата. Поръси с маслинова пудра и запечени филирани бъдеми.