Френски гретен с карфиол
Рецепта за френски гретен с карфиол от Елица Сърбева

Поднасяме ти една чудесна сезонна рецепта „алафранга“! Френски гретен – или „огретен“, както сме свикнали да го наричаме у нас, с карфиол.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
~700г
карфиол300мл
готварска сметана2-3с. л.
масло250г
краве сметаново сирене Fine Life500мл
прясно мляко300г
кашкавал Fine Life1връзка
мащерка1скилидка
чесън1/2ч. л.
черен пипер1/2ч. л.
сол2с. л.
брашноНачин на приготвяне
1
Приготви си голяма тава за печене и включи фурната да загрява на 200°C. Сложи голяма тенджера с вода да заври на котлона с малко сол. Измий карфиола и го нарежи на розички. Изсипи карфиола в тенджерата, след като водата е завряла, и готви 2-3 минути - не повече, за да остане леко хрупкав. Може да го сготвиш и на пара.
2
След като карфиолът се е сготвил, отцеди хубаво водата. Добави маслото, смачканата скилидка чесън и подправките и разбъркай добре. Изсипи карфиола в предварително подготвената тава за печене. Отгоре начупи сиренето.
3
В съд смеси млякото и сметаната. В отделна купичка смеси брашното с няколко супени лъжици от течността, за да се разтвори добре. Ще се получи рядка каша. Върни тази каша с брашното в сместа със сметана и мляко и разбъркай добре. Залей карфиола и леко разбъркай. Добави отгоре мащерка и настържи кашкавала.
4
Сложи да се пече в предварително загрятата фурна на 200°C за около 20-30 минути, докато кашкавалът се разтопи до златисто. Сервирай веднага.