Родопски марудник с мус от кисело мляко и сладко от горски плодове
Рецепта за родопски марудник с мус от кисело мляко и сладко от горски плодове

Един модерен прочит на традиционен родопски десерт
Необходими продукти
КоличествоПродукти
4бр.
яйца, размер L150г
брашно200мл
прясно мляко1ч.л.
сода1ч.л.
бакпулвер1/2ч.л.
оцет50г
кисело млякоЗа муса от кисело мляко:
100г
цедено мляко10г
пудра захар50г
избита сметана 35%За сладкото от горски плодове
200г
микс горски плодове, замразен100г
пудра захар10мл
лимонов сокНачин на приготвяне
1
В кисело мляко, след като си угасил содата с оцет.
2
Отдели белтъците и жълтъците на яйцата, като белтъците избиеш на сняг.
3
В купа смеси жълтъците, брашното, киселото и прясното мляко и разбъркай с тел до хомогенна смес.
4
Добави избитите белтъци със силиконова шпатула и остави сместа да престои за 10 мин.
5
В добре нагрят тиган, намазан с масло, изсипи част от сместа и печи на ниска степен на котлона. Обърни от другата страна и запечи до златисто.
6
За млечния мус: смеси цеденото мляко с пудрата захар и накрая добави избитата сметана с шпатула. Охлади за 30 мин, преди сервиране.
7
За сладкото: смеси всички продукти в касерола и вари до сгъстяване. Охлади преди да използваш.
Начин на сервиране:
1
На дъното на чинията постави 1 парче, гарнирай с муса от мляко и захлупи с още един марудник.
2
Добави няколо лъжички сладко.