Качамак с пръжки и орехов сос
Рецепта за качамак с пръжки, поднесен с орехов сос

Стара българска рецепта за качамак в гурме вариант
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За качамака:
1кг
царевично брашно60г
вода10г
краве масло200мл
чубрица100г
пушен червен пипер100г
подправки (сол и черен пипер)За соса:
100г
сурови орехи50мл
зехтин5г
чесън5г
подправки (оцет и сол)За гарниране:
80г
пръжки100г
краве сирене80г
кисело млякоНачин на приготвяне
1
Сложи водата да заври със сол и докато ври добавяй брашното постепенно и разбърквай постоянно.
2
Вари качамака 4-5 мин и накрая добави маслото и подправките.
3
Изсипи сместа в тава и охладете.
4
За ореховия сос: Изпечи орехите във фурна на 160°С за 20 минути. Докато още са топли, смели орехите в блендер/чопър. Добави оцет, зехтин, чесън, сол и пипер и отново блендирай.
5
Използвай киселото мляко, соса, пръжките и сиренето за декориране на ястието
Съвет:
Може да запечеш качамакът на скара за хрупкава коричка.