Качамак с пръжки и орехов сос

Рецепта за качамак с пръжки, поднесен с орехов сос

Качамак с пръжки и орехов сос

Стара българска рецепта за качамак в гурме вариант

Време50 мин
ТрудностСредна
Брой порции4

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За качамака:
1кг
царевично брашно
60г
вода
10г
краве масло
200мл
чубрица
100г
пушен червен пипер
100г
подправки (сол и черен пипер)
За соса:
100г
сурови орехи
50мл
зехтин
5г
чесън
5г
подправки (оцет и сол)
За гарниране:
80г
пръжки
100г
краве сирене
80г
кисело мляко

Начин на приготвяне

1
Сложи водата да заври със сол и докато ври добавяй брашното постепенно и разбърквай постоянно.
2
Вари качамака 4-5 мин и накрая добави маслото и подправките.
3
Изсипи сместа в тава и охладете.
4
За ореховия сос: Изпечи орехите във фурна на 160°С за 20 минути. Докато още са топли, смели орехите в блендер/чопър. Добави оцет, зехтин, чесън, сол и пипер и отново блендирай.
5
Използвай киселото мляко, соса, пръжките и сиренето за декориране на ястието
Съвет:
Може да запечеш  качамакът на скара за хрупкава коричка.