Боб чорба

Класическа рецепта за боб чорба

Боб чорба

Има рецепти-класики, които нямат нужда от осъвременяване, и боб чорбата е една от тях

Време60 мин
ТрудностЛесна
Брой порции4

Необходими продукти

КоличествоПродукти
300 г
зрял фасул
1 глава
кромид лук
2бр.
моркови
1бр.
зелена чушка
50г
консервиран домат
5г
сух джоджен
5г
чубрица
30мл
олио
5г
подправки (сол, червен и черен пипер)

Начин на приготвяне

1
Почисти и накисни боба за 5-6 часа в студена вода, за да уври по-бързо и да не остане „хръпкав“.
2
Изсипи водата, в която е бил накиснат,  измий боба и го сложи да се вари.
3
След като заври фасулът, изхвърли първата вода, измий го и го сложи да се вари пак. Ако се получи пяна при варенето я отсрани с лъжица.
4
Нарежи лука и зеленчуците на малки кубчета и ги добави към врящия полусварен боб.
5
Остави фасула да доври и добавете подправките.
Съвет:
В никакъв случай не добавяй сол към боба преди да се свари, дори добави 1 щипка захар.