Боб чорба
Класическа рецепта за боб чорба

Има рецепти-класики, които нямат нужда от осъвременяване, и боб чорбата е една от тях
Необходими продукти
КоличествоПродукти
300 г
зрял фасул1 глава
кромид лук2бр.
моркови1бр.
зелена чушка50г
консервиран домат5г
сух джоджен5г
чубрица30мл
олио5г
подправки (сол, червен и черен пипер)Начин на приготвяне
1
Почисти и накисни боба за 5-6 часа в студена вода, за да уври по-бързо и да не остане „хръпкав“.
2
Изсипи водата, в която е бил накиснат, измий боба и го сложи да се вари.
3
След като заври фасулът, изхвърли първата вода, измий го и го сложи да се вари пак. Ако се получи пяна при варенето я отсрани с лъжица.
4
Нарежи лука и зеленчуците на малки кубчета и ги добави към врящия полусварен боб.
5
Остави фасула да доври и добавете подправките.
Съвет:
В никакъв случай не добавяй сол към боба преди да се свари, дори добави 1 щипка захар.