Кулинарни решения за висша кулинария
МЕТРО България ще представи демонстрации от български и световни шеф-готвачи на техники за минимализъм в готвенето и насоки за пълноценно използване на качествени суровини по време на форума за висша кухня и кулинарна култура Gastronomix 2022. Събитието, което e единствено по рода си у нас, популяризира българската и чуждестранна висша кухня и е място за среща и контакти на професионалната кулинарна общност в България. Форумът включва майсторски класове на световноизвестни шеф - готвачи и експерти, а също и презентации с демонстрационно готвене на различни теми.
Дългоочакваното предстоящо издание на GastronomiX ще се проведе от 15 до 18 март в Интер Експо Център в София, а водещата тема е „Готвене с нулев отпадък“. В тазгодишната програма уважавани шеф-готвачи и професионалисти в бранша, ще представят своята философия и разнообразни техники за постигане на нулев отпадък минимализъм в кулинарията и пълноценното използване на качествени суровини, произведени с грижа за минимален отпечатък върху околната среда. В рамките на форума ще се състои и кръгла маса „Zero Food Waste: Митове и реалност“, в която ще вземат участие представители на неправителствени организации, активно работещи за решаване на проблема с изхвърлянето на храна.
Професионален подход и предложения
МЕТРО България се включва в събитието за поредна година със собствен щанд на 100 кв. м, където ще предложи иновативни решения и продукти за ХоРеКа сектора. МЕТРО Академия и готвачи партньори ще направят тематични демонстрации на различни авторски техники за постигането на разнообразие в кухнята, както и ще покажат идеи, които могат да помогнат на професионалните готвачи да развият нова визия за готвене с нулев отпадък. В демонстрациите ще бъдат представени разнообразни продукти от висок клас в основните теми на събитието – пица, паста, месо и барбекю, азиатска кухня и морска храна, кафе. Отдаденият екип от професионалисти на МЕТРО България ще бъде на място, за да консултира посетителите на форума за цялостните решения, които компанията предлага в магазините си за търговия на едро, за подготовката на различни ястия.
Шеф-готвачите
Опитът на шеф-готвачите е впечатляващ. Шеф Калоян Колев има над 15- годишна практика, работил е на три континента и се учи от признати европейски, американски и азиатски готвачи. Бил е су-шеф на Geir Skeie, победител в най-престижното световно кулинарно състезание Bocuse d’or през 2009 г.
Роденият във Филипините Робин Виляреал e всеотдаен професионалист със забележителен опит в областите на кулинарното образование, планиране и създаване на меню. Шеф Робин е завършил с високо отличие световноизвестната кулинарна школа Le Cordon Bleu Académie D´Art Culinaire De Paris, Франция. Има солидна практика във френската и интернационалната кухня като е работил в ресторанта на Ален Дюкас с 3 Мишлен звезди Le Louis XV в Монте Карло.
Шеф Макс (Мохамед Салама) е работил в Италия и Швейцария (в голяма верига пицарии с близо 120 обекта). Живее в Бургас от 2013 г. като създава и налага успешно собствен пица бранд – Piazza Grande Bourgas.
Васил Златарев е популярно име за ценителите на BBQ културата. Макар че започва кариерата си от киното, той се отдава на страстта си към храната и американските стилове BBQ, и решава да инвестира в развитието на подобен бизнес. Започва със street food бранда Barbecue Brothers, а от 2020 г. има и ресторант в центъра на София Barbecue Brothers Bourbon Bar.
Шеф Юри Велев е част от екипа на МЕТРО Академия от 2014 г. Има дългогодишен опит като главен готвач и управител на ресторанти в редица хотелски вериги, сред които хотел „Витоша“, „Интерконтинентал“, „Кемпински“, „Мариот“ и други. Специалист е в областта на италианска, френска, средиземноморска кухня и барбекю.
Су-шеф Веселин Дойков също е част от екипа на МЕТРО Академия. Той е завършил престижната HRC Culinary Academy и прави специализации в Англия и Германия. Има богат опит в сферата на печивата и сладкарството. Бил е част от екипа на едни от най-популярните български ресторанти като „Talents” и “ANDRè”.
Баристите
Освен шеф-готвачите, в събитието се включват и двама изключително опитни баристи – Никола Кирилов (основател на специализирания магазин за кафе Urban Embassy Specialty Coffee) и Джулия Бароци.
Програмата
В първия ден на форума, 15 март, представяне на цялостно решение за ХоРеКа при приготвянето на пица в стил „Класика“ и „Романа“ ще направи шеф Макс от Piazza Grande Burgas. Сред акцентите е и демонстрацията на шеф Юри Велев и су-шеф Веселин Дойков от МЕТРО Академия на класически и съвременни техники за приготвяне на сосове за паста с нулев отпадък.
На 16 март специална презентация на кафе Cagliari ще направи SCA сертифицирания бариста Джулия Бароци.
В програмата на 17 март се открояват Мастър клас за приготвяне на лангустини с нулев отпадък с шеф Робин Виляреал и шеф Калоян Колев, както и демонстрацията на шеф Робин Виляреал на тема „Азиатска кухня – решения с добавена стойност за ХоРеКа“.
Основен акцент в последния ден на форума, 18 март, ще е Мастър класът за транжиране с нулев отпадък в стил Kansas BBQ Society с Васил Златарев от Barbecue Brothers.
Ето и пълната програма на демонстрациите на МЕТРО Академия и партньори:
15.03.2022
11:30 – 12:15 – „Цялостно решение за ХоРеКа при приготвянето на пица в стил „Класика“ и „Романа“ с шеф Макс от Piazza Grande Burgas
13:00 – 13:45 – „Класически и съвременни техники за приготвяне на сосове за паста с нулев отпадък“ с шеф Юри Велев и шеф Веселин Дойков
14:00 – 15:00 –„Цялостно решение за ХоРеКа при приготвянето на пица в стил „Класика“ и „Романа“ с шеф Макс от Piazza Grande Burgas
15:30 – 16:30 – „Съвременни и традиционни методи за готвене на барбекю (телешко месо)“ с шеф Юри Велев
16.03.2022
10:00 – 11:00 – Презентация на кафе Cagliari от SCA сертифициран бариста Джулия Бароци
11:15 – 12:00 – Презентация на млени меса собствено производство с шеф Юри Велев
12:00 – 13:00 - Цялостно решение за ХоРеКа при приготвянето на пица в стил „Класика“ и „Романа“ с шеф Макс от Piazza Grande Burgas
13:00 – 14:00 - Презентация на кафе Cagliari от SCA сертифициран бариста Джулия Бароци
14:00 – 14:45 – Пица с шеф Макс от Piazza Grande Burgas
16:00 – 17:00 – Класически и съвременни техники за приготвяне на сосове и паста с нулев отпадък с шеф Веселин Дойков
17.03.2022
10:00 – 11:00 - Презентация на кафе Cagliari от SCA сертифициран бариста Джулия Бароци
11:00 – 12:00 – „Азиатска кухня – решения с добавена стойност за ХоРеКа“ с шеф Робин Виляреал
12:00 – 13:00 – „Цялостно решение за ХоРеКа при приготвянето на пица в стил „Класика“ и „Романа“ с шеф Красимир Кепенеров
13:00 – 14:00 - Презентация на кафе Cagliari от SCA сертифициран бариста Джулия Бароци
14:00 – 15:00 – Мастър клас за приготвяне на лангустини с нулев отпадък с шеф Робин Виляреал и шеф Калоян Колев
15:30 – 16:30 – „Цялостно решение за ХоРеКа при приготвянето на пица в стил „Класика“ и „Романа“ с шеф Красимир Кепенеров
18.03.2022
11:00 – 12:00 – „Класически и съвременни техники за приготвяне на сосове за паста с нулев отпадък“ с шеф Веселин Дойков
12:00 – 13:00 – „Цялостно решение за ХоРеКа при приготвянето на пица в стил „Класика“ и „Романа“ с шеф Красимир Кепенеров
13:00 – 14:00 – Мастър клас за транжиране с нулев отпадък в стил Kansas BBQ Society с Васил Златарев, Barbecue Brothers
14:15 – 15:00 – Цялостно решение за ХоРеКа при приготвянето на пица в стил „Класика“ и „Романа“ с шеф Красимир Кепенеров
15:30 – 16:30 – Барбекю с Васил Златарев, Barbecue Brothers
Повече информация относно събитието прочетете тук