Разработена върху строго научни основи, системата за инспекция на безопасността на храните на американското правителство съдейства за издигането и поддържането на репутацията на американското говеждо като висококачествено, хранително, пълноценно и безопасно месо. Разработените цялостни и многостранни методи, които Агенцията за защита на околната среда, Управлението за храни и лекарства и Министерството на земеделието на САЩ прилагат, гарантират безопасността на всички хранителни продукти, които Америка доставя. Националната програма за изпитване на остатъците включва и анализ на проби от случайно подбрани меса, които се провеждат от Министерството на земеделието. Учени от управлението за храни и лекарства одобряват и анализират ветеринарни продукти, за да гарантират тяхната безопасност и качество. Накрая, един от осемте хиляди независими инспектори на Службата за безопасност и инспекция трябва да потвърди безопасността и пълноценността на говеждото месо. Само когато получи кръглия печат, удостоверяващ, че месото е одобрено, то се пуска в системата за доставки на храни.
Осигуряването на качество е основен етап в американското производство на говеждо месо, в който нищо не се оставя на случайността. Ето защо американското говеждо подлежи на доброволна и строго дефинирана класификация на качеството. Тази оценка е доброволна, заплаща се от месодобивното и месопреработвателното предприятие и се провежда от Службата за земеделски маркетинг на Министерство на земеделието.
Говеждото месо се класифицира според плътността и мраморизацията. Младото, силно прошарено говеждо получава най-високата оценка за качество Prime (Премиум). След нея е оценката Choice (Избрано, подбрано), следвана от Select (Селектирано). Класифицираното говеждо месо получава печат.