Бира

Бира. Едва ли има човек, който да не знае какво е това. И едва ли ще е пресилено, ако предположим, че след водата, бирата е втората най-консумирана напитка в света. Пенливата течност се радва на почитатели по всички географски ширини, и пак по толкова места бива произвеждана в умопомрачителен брой вариации и марки. Светла или тъмна, горчива или тръпчива, сладка или кисела, слабо или високо алкохолна, бирата е чудо, което смайва с всяка следваща глътка. Затова, позволи ни накратко да ти кажем малко повече за нея.  

стиловете бира

Генерално, стилът бира се определя от начина, по който протича ферментацията при нейното производство. Ферментациите биват три вида: висока (също наричана „горна“), ниска (също наричана „долна“) и спонтанна.

Висока ферментация означава, че маята, която се използва, след приключване на процеса, се установява в горната част на бирата. Тази ферментация протича при по-висока температура на околната среда и бирите, получени от нея, се наричат „ейл“. Такива са пейл ейл, индия пейл ейл, браун ейл, портър, стаут, пшеничните (вайцен) бири, както и повечето белгийски бири.

Респективно, ниска ферментация означава, че маята в края на процеса се установява в долната част на течността, като самият той протича при по-ниска температура. Бирите, получени при долна ферментация, се наричат „лагер“. Такива са светлите лагери и всички пилзове, тъмните лагери, както и немските бок бири.

Спонтанната ферментация е процес, при който бирата е оставена на влиянието на „диви“ бактерии и „дива“ мая. Такива бири се наричат ламбик и сауър и водят призхода си от Белгия. В наши дни, обаче, пивовари от различни места по света са намерили начини да боравят с процеса и да създават свои вариации.  

бирата в метро

Магията, наречена „бира“, отдавна е спечелила сърцата ни в МЕТРО. А щом четеш това, то явно е пленила и твоето. Затова сме се постарали при нас да откриеш изключително разнообразие. Специално за теб и за всички като теб, в МЕТРО сме създали възможност да избираш:

  • от над 400 артикула бира;
  • от над 20 страни като Германия, Великобритания, Белгия, Холандия и Чехия;
  • крафт бира от международни и български производители.

И, понеже различните марки бири имат различни по вид и по брой разфасовки, смеем да твърдим, че сме се погрижили и за това: да те посрещнем с единични бройки, опаковки с по-голям обем, подаръчни комплекти и дори парти кегове. С думите на един филмов герой, а именно „Да благодарим на Бог, че ни е дал зърното, за да правим хляб, но и да благодарим на онзи, който е открил, че от него може да се прави бира!“, ти предлагаме да се гмурнеш в нашето разнообразие. 

Бира от Германия

Бира от Германия

Германия е добре известна със своята бирена традиция. Бирата там е толкова популярна и на такава почит още от средновековието, че страната дори си има свой Закон за чистота на бирата. Познат като Райнхайтсгебот (Reinheitsgebot), той е приет през далечната 1516 по настояване на тогавашния управник на Бавария Вилхелм IV, и повелява, че бирата може да се състои само от три съставки: вода, ечемик и хмел. В МЕТРО немската пивоварна традиция е представена от пивоварните Paulaner, Krombacher, Radeberger, Weihenstephaner, Schöfferhofer, Schneider Weisse, Bitburger, Warsteiner и много други. Разгледай немския бирен асортимент тук или онлайн в Mshop.  
Бира от Чехия

Бира от Чехия

Немците може и да са познати като еталон за правене на бира, може и да си имат Закон за чистотата на Бирата, но пък чехите са нацията, която пие най-много бира на глава от населението. Съгласи се, че ако не беше добра бирата им, едва ли това щеше да бъде така. В МЕТРО може да намериш класическо чешко пиво от топ пивоварните Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Kozel, Bernard, Krušovice, Gambrinus и още много други.  
Бира от Средиземноморието

Бира от Средиземноморието

Да, ако щеш вярвай, но не само Централна Европа познава вкуса на добрата бира! Средиземноморските държави като Испания, Италия, Гърция и Турция също имат свои висококачествени представители, и то няма как да бъде другояче: когато през почти цялата година те огрява слънце, как да нямаш студена бира под ръка! При нас в МЕТРО ще откриеш испанските San Miguel, Estrella, Estrella Galicia и Mahou, италианската Morreti, гръцките Mythos и Fix, както и небезизвестната турска бира Efes. Разгледай средиземноморския бирен асортимент тук.  
Бира от Белгия

Бира от Белгия

Чехите може да са най-големият консуматор на бира в света, но пък малката по площ и население Белгия изпъква с над 3000 вида бира, произвеждани от 200 пивоварни. Бирената култура там е с толкова дълговековна и разнообразна традиция, че дори е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. За да се докоснеш и ти до нея, в МЕТРО белгийските бири също имат свой кът, където ще намериш продукцията на пивоварните Westmalle, Duvel, Chimay, Orval, Pauwel Kwak, Grimbergen и Lindemans. Разгледай белгийския бирен асортимент тук или онлайн в Mshop.  
Крафт бира

Крафт бира

„Какво е крафт бира?“ – би попитал някой. От древността пивоварството е било занаят, който се предава от поколение на поколение. С настъпването на индустриалната революция, и производството на бира, както повечето други производства, се технологизира. Автоматизацията на процеса донася и възможността за получаване на по-големи обеми, което обаче довежда до унифициране на пивоварните рецепти и осезаем спад във вкусовото разнообразие. От около десетина и повече години, обаче, в пивоварството е настъпила друга революция – появата на множество малки, занаятчийски или крафт пивоварни. Крафт бирата впечатлява с особено внимание към детайла, за сметка на обема, и с палитрата от вкусове, плод на безкрайните експерименти, които производителите правят. В МЕТРО ще откриеш десетки занаятчийски бири, както от най-добрите крафт пивоварни в света, така и български. Някои от тях се създават в България, а други се произвеждат в чужбина по българска рецепта за български компании. Сред постоянните обитатели на рафтовете ни са Гларус (Варна), Hills (Перущица), Бял Щърк, Айляк, Cohones (София), Metalhead (Бургас), Трима и Двама (Сливен), Põhjala (Естония), To Ol (Дания), Dogma (Сърбия). За теб или за близък човек, крафт бирата си е истински подарък. 
Безалкохолна бира

Безалкохолна бира

Освен всичко друго, в МЕТРО ти предлагаме и немалък брой безалкохолна бира. Тя е чудесен избор, когато искаш да се освежиш, но без да застрашаваш работоспособността и концентрацията си, и без да губиш от вкуса на любимата напитка. Понеже разнообразието от безалкохолни бири е също немалко, сме се постарали при нас да откриеш най-голямото такова на българския пазар. На рафтовете те очакват безалкохолни бири от Heineken, Загорка, Пиринско, Carlsberg, Stella Artois, Beck’s, Каменица, Bitburger, Krombacher, Warsteiner, Glankrone, Clausthaler, Oettinger, Pohjala и Benediktiner.  
Крафт бира

Бира и храна

С толкова много стилове и подстилове бира, които можеш да намериш в МЕТРО, смятаме, че ще е грехота, ако всеки път, когато решиш някоя от тях да бъде придружена с хапване, то да е картофки или месо на скара. Или фъстъци. Знаем, че това си е класическо мезе за бира, но е класическо, защото вкусово акомпанира класическата светла лагерна бира. В тази секция се постарахме да откриеш едно кратко и семпло ръководство за съчетаване на бира с храна, защото ние наистина желаем да изпиташ пълно удоволствие.

Генерално, можем да сведем комбинирането на храна и бира до няколко подхода:

  • Контраст. Както се разбира от самата дума, да подбереш на база контраст, означава да избереш бира и ястие, които имат силно изразени вкусове. Което, обаче, е различно от „доминиращи“ вкусове. Добър пример е пшенична бира, съчетана с някаква южноазиатска храна, тип Тайландско къри.
  • Допълване. Може би най-лесният начин да се съчетаят бира и храна, е като се подберат така, че да се допълват като вкус. Чудесни примери са лека бира, съчетана с ненатрапчива салата или пък шоколадов десерт, придружен с някакъв стаут.
  • Прочистване. При този вариант на комбинация, идеята е да използваш бирата като инструмент за вкусово прочистване на небцето. Чудесен пример е да имаш в ръка студена лагерна бира, която да „отмива“ лютото от пилешки крилца.

Ето и как ти предлагаме да подхождаш спрямо различни типове бира, като уточняваме, че казаното до тук и по-надолу по някакъв начин е правило, но в крайна сметка – всичко си зависи от теб.

  • Лек лагер: пикантни храни, бургери, салати;
  • Пшенични бири: пикантни храни и плодови десерти;
  • Индия пейл ейл: месо на скара, мексиканска храна;
  • Амбър ейлове: пица, пържени храни, опушено свинско месо;
  • Тъмни лагери: пица, бургери, ястия с гъсти сосове;
  • Браун ейлове: наденички, суши, риба;
  • Портъри: морска храна, десерти с кафе, дивеч;
  • Стаутове: шоколадови десерти, миди и други черупчести, мексиканска храна. 
Ето и част от биреното изобилие в МЕТРО: 
Собствените марки на МЕТРО

METRO Chef

За истинския шеф в кухнята

Виж повече тук

Metro Professional

Професионални решения за теб

Виж повече тук

aro

Разумен избор без колебание

Виж повече тук

rioba

Повече от кафе

Виж повече тук
метро карта
Пазарувай в МЕТРО
Вземи своята МЕТРО карта!
Заяви сега
не пропускай оферти
нюзлетър
Не изпускай офертите от МЕТРО!
Абонирай се